Wykonanie
Jak już wcześniej
pisałam, stałam się posiadaczką wspaniałych włoskich produktów, które w prezencie przywiózł mi mój tao ze swojej podróży po Toskanii. Tak więc w najbliższym czasie na mym
stole i na blogu będą gościć dania włoskie.

Składniki (wymieszać razem z
mięsem):1 kg
mięsa mielonego z
indyka1 łyżka condimento per pasta alla pizzaiola-
origano,
pomodoro,
paprika, sale1 łyżka condimento per pasta alla tartufata- cipolla, sale, prezzemolo, fungi porcini,
olive, farina di riso1
jajko1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic,
chili, onions, basil,
oregano, parsleyDodatkowo:
Suszone pomidorymakaron muszle do faszerowaniatarty
ser Gran Biragahi

Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na
mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest bardzo proste i szybkie do wykonania mogłam sobie pozwolić na takie dwie formy. jedna i druga smakuje wyśmienicie. Jeżeli chodzi o dostępność produktów to są setki stron internetowych, które oferują asortyment z całych Włoch. Czas realizacji wtedy takiego zamówienia do 3-5 dni roboczych.

Przygotowanie:
Mięso wymieszane ze wszystkimi składnikami dzielimy na pół. Jedną połowę dzielimy na małe pulpeciki i smażymy na głębokiej patelni z dodatkiem jednej łyżki
oliwy z
suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby
mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące.Drugą porcję dodajemy do
makaronu typu muszle, które są przeznaczone do faszerowania. nafaszerowane muszle
makaronowe umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dodajemy na blaszkę kilka
suszonych pomidorów. Pieczemy około 30 minut (200 stopni, opcja góra i dół). na sam koniec pieczenia posypujemy
mięso w muszelkach
serem.


