Wykonanie
Potrzebujesz czegoś słodkiego? Teraz? Natychmiast? Odsuń na bok kupne
słodycze, których skład nigdy do końca nie jest wiadomy. Wyciągnij z szafy kilka składników, połącz je i upiecz
ciasteczka. Całość zajmie Ci mniej niż 30 minut, zapewne mniej niż przebywasz na facebooku. Mówisz, nie umiem piec. Bzdura! To
ciasteczka, które wychodzą każdemu, nawet największym kulinarnym łamagom. A smakują... łał... ich smaku po prostu nie da się opisać.

(wegańskie, bez glutenu, bez
cukru(ok. 17 sztuk)- 1 szklanka
masła ze smażonych
nerkowców - można użyć także innego
masła orzechowego- 100-120 g
syropu klonowego /
syropu z agawy /
miodu- 1/2 szklanki
mąki ryżowej- 1/2 szklanki
mąki amarantusowej, ja używam Amarello- 1 łyżeczka mielonego
cynamonu- 2/3 tabliczki
czekolady, drobno pokrojonej- szczypta
soliW dużej misce mieszam
mąki,
cynamon i
sól. Dodaję
syrop klonowy i
masło z
nerkowców. Wszystko dokładnie mieszam, by uzyskać zwartą masę. Próbuję i w razie potrzeby dodaję więcej
syropu klonowego.Do ciasta dodaję pokrojoną
czekoladę i wgniatam ją w masę.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam uformowane z ciasta kulki wielkości
orzecha włoskiego. Następnie spłaszczam je, by uzyskać płaskie
ciasteczka.Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 min. Uważam, by
ciasteczka się nie przypaliły.Blaszkę z upieczonymi
ciasteczkami wyciągam z piekarnika i nie ruszając ich (wiem, że to trudne ;p), pozwalam im ostygnąć.Zajadam ze szklanką
kakao w jesienne, chłodne wieczory :)