Wykonanie
Jeszcze przed rozpoczęciem tak wytęsknionego przeze mnie wiosenno-letniego sezonu warzywno-
owocowego staram się jak najbardziej wykorzystać zeszłoroczne zapasy. Robię potrawy z dodatkiem własnoręcznie zebranych
suszonych grzybów czy ciasta z
owocami zamkniętymi w zeszłym roku w słoikach. Nie ma dla mnie chyba cudowniejszego uczucia niż pójście do własnej spiżarni, zatopienie się w kilkuset słoikach i możliwość wyboru wytęsknione smaku lata. Może dzisiaj truskawki? Maliny? Czereśnie? Przyznam się szczerze, że najlepiej smakują wprost ze słoika, wyjadane palcami... Ale o tym ciii... To będzie nasza tajemnica ;pDzisiaj proponuję potrawę z dodatkiem
suszonych grzybów. Może jakieś Wam jeszcze zostały? Jeśli tak, to na co czekacie? Marsz do kuchni! ;p

wegańskie(2 porcje)- 1 i 1/2 garści
suszonych grzybów namoczonych w gorącej wodzie przez ok. 20 min (nie wylewamy
wody)*- 150 g orkiszu omielonego (można użyć pęczaku)- 2 małe
cebule- 3 ząbki
czosnku- 2 garście
jarmużu + garść do upieczenia w formie
chipsa- garść świeżego
tymianku-
sól,
pieprz-
oliwaChwilę przed gotowaniem dania przygotowuję
chipsy z
jarmużu. Całą porcję
jarmużu myję, osuszam i rwę na mniejsze, równe kawałki (grubsze łodygi odcinam). Część na
chipsy wkładam do miski,
solę i skrapiam
oliwą. Dokładnie mieszam.
Jarmuż układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, starając się by poszczególne kawałki nie nachodziły na siebie. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C (termoobieg) na ok. 10 min. Co istotne,
jarmużu trzeba pilnować, gdyż szybko się przypala. Gotowy jest chrupki, szeleszczący i ma nadal piękny zielony kolor. Przypalony robi się gorzki.Następnie gotuję orkisz w 1 1/2 szklanki
wody pochodzącej z moczenia się
grzybów, lekko osolonej. Całość gotuję ok. 20-30 min.W międzyczasie na patelni na
oliwie podsmażam pokrojone w kostkę
cebule. Gdy
cebule się zeszklą dodaję posiekane ząbki
czosnku. Na koniec wrzucam namoczone, posiekane
grzyby. Chwilę smażę, a następnie wrzucam
jarmuż. Całość zalewam odrobiną
wody, przykrywam pokrywką i duszę ok. 7-10 min (aż
jarmuż zmięknie). Zdejmuję pokrywkę, dodaję ugotowany orkisz,
tymianek,
solę,
pieprzę, dokładnie mieszam i smażę jeszcze chwilę by odparować nadmiar
wody.Gotowe danie wykładam na talerze i dekoruję wcześniej przygotowanymi
chipsami z
jarmużu.Smacznego!*Można użyć świeżych
grzybów. Orkisz gotujemy wtedy w 1 kostce ekologicznego
bulionu warzywnego.