Wykonanie

Nie macie pomysłu na kolację we dwoje? Świetnie na tę okazję sprawdzi się wytrawna babeczka - z
boczku,
sera,
jajek i
pieczarek. Jako dodatek idealnie pasują
pomidorki koktajlowe podpieczone w piekarniku z dodatkiem
oliwy z oliwek i świeżej
bazylii.Składniki:8 plastrów
boczku4
jajka4 kromki
chleba250 g
pieczarek1 duża
cebula4 plastry
sera topionego cheddarsól,
pieprz1. Przygotowujemy blachę na babeczki. Środek każdej foremki smarujemy
oliwą z oliwek. Następnie
boczkiem oblepiamy boki.

2. Wycinamy kółko z
chleba tak, aby pasowało do wielkości formy.

3. Układamy plaster
cheddara.

4.
Pieczarki i
cebulę podsmażamy na patelni aż się zeszklą. Trwa to ok 10 minut. Po tym czasie nakładamy farsz do babeczek.

5. Na sam wierzch wbijamy
jajko, doprawiamy je
solą i pierzem. Zapiekamy ok 40 minut w 150*C. Pod sam koniec podkręcamy temperaturę do 200*C i przy funkcji termoobiegu podpiekamy 3 minuty.



