Wykonanie
Przedstawiam
botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli
młodych liści i korzeni
buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są
młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku
buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko
marchewka,
pietruszka i
ziemniaki, ale spotykałam się również z
rzodkiewką czy
szczypiorkiem.

1 pęczek
botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)3
młode marchewki2
młode ziemniaki1 nieduży
burak1
pietruszka1,5l
bulionu warzywnego50ml słodkiej
śmietanki 12%1 łyżka
octusól,
pieprz1. Małe
buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa.
Marchewkę i
pietruszkę kroimy w plastry,
ziemniaka w kostkę,
buraka ścieramy na dużych oczkach tarki.2. Warzywa przekładamy do
bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy
ocet, słodką
śmietankę. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, ale nie dopuszczamy do zagotowania.

