ßßß Cookit - przepis na Botwinka

Botwinka

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam botwinkę, czyli zupę, która najbardziej kojarzy mi się z wiosną. :-) Do jej przygotowania używamy botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka i to właśnie wiosna, kiedy liście są młode i miękkie, pełne skoncentrowanego aromatu i smaku buraka. Do zupy dodajemy dowolne dodatki, u mnie są to tylko marchewka, pietruszka i ziemniaki, ale spotykałam się również z rzodkiewką czy szczypiorkiem.
1 pęczek botwinki (3 korzenie wraz z liśćmi)
3 młode marchewki
2 młode ziemniaki
1 nieduży burak
1 pietruszka
1,5l bulionu warzywnego
50ml słodkiej śmietanki 12%
1 łyżka octu
sól, pieprz
1. Małe buraczki z botwiny obieramy, kroimy drobno wraz z liśćmi. Obieramy pozostałe warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaka w kostkę, buraka ścieramy na dużych oczkach tarki.
2. Warzywa przekładamy do bulionu, gotujemy do miękkości. Dodajemy ocet, słodką śmietankę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę, ale nie dopuszczamy do zagotowania.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/botwinka.html