Wykonanie
Cukinia jest warzywem, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Dzisiaj w mojej kuchni
cukinia pachnie
czosnkiem,
oregano,
bazylią i
majerankiem.
Cukinia faszerowana
mięsem może stanowić samodzielne danie. Podana z
ryżem jest propozycją na lekki, ale i sycący letni obiad.

Składniki farszu:0,5 kg
mięsa - mielonej
karkówki2 duże
cebule5 ząbków
czosnkupomidory w puszce1/2 szklanki
bulionu warzywnego1/2 łyżeczki
cukru3 czubate łyżeczki
suszonego oregano1 czubata łyżeczka suszonej
bazylii1 czubata łyżeczka
majerankuposiekany pęczek świeżej
natki pietruszkisólpieprz4 łyżki
oliwy z oliwekPozostałe składniki:6 małych
cukinii20 dag
sera żółtego Gouda (w plastrach)Przygotowanie farszu:Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek (około 8 minut).Następnie dodajemy
mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut.Do
mięsa dodajemy poszatkowane
pomidory (wlewamy również
sos pomidorowy, który był w puszce) i
bulion warzywny. Dodajemy
cukier,
oregano,
bazylię,
majeranek,
pietruszkę,
sól i
pieprz i dusimy kolejne 4 minuty.Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 6 łyżek
wody. Z
cukinii podczas pieczenia będzie wyciekał sok i dzięki wodzie nie będzie się on przypiekał.Łódeczki z
cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy
solą i napełniamy farszem.Na farszu układamy plasterki
sera żółtego.Tak przygotowane
cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach.
Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika.Podanie:
Cukinia faszerowana
mięsem, podana jako danie obiadowe, najlepiej smakuje z
ryżem.Ja podaję ją z
białym ryżem długoziarnistym.
Ryż polewam
sokiem, który wyciekł z
cukinii podczas pieczenia.Smacznego!POST NIESPONSOROWANY












