ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z serem pleśniowym i żurawiną

Naleśniki z serem pleśniowym i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Nie nazwałabym tego przepisem. To po prostu kilka produktów które razem tworzą coś bajecznego. Miałam okazję spróbować takie właśnie naleśniki podczas jarmarków świątecznych w Berlinie. Niby nic specjalnego. I nie wiem czy to przez atmosferę jarmarków czy przez to że byłam głodna, ale to były jedne z lepszych naleśników jakie jadłam. I trudno mi powiedzieć czy są lepsze na obiad, na przekąskę czy szybką kolację. Są banalne i kiedy zrobiłam je w domu były równie pyszne. Wiem, że każdy ma swój przepis na naleśniki ale na wszelki wypadek podałam.
Składniki:
Na ciasto:
ok 150 g mąki
1 jajko
ok 250 ml mleka
Nadzienie:
1-2 opakowania serka pleśniowego naturalnego
szklanka suszonej żurawiny lub drzem żurawinowy
Wykonanie:
Z podanych składników na ciasto zrób naleśniki. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodaj więcej mleka. Możesz dodać także odrobinę wody. W przypadku zbyt rzadkiego ciasta dodaj mąki. Niestety tutaj trzeba być elastycznym:) Ser pokrój w paski. Suszoną żurawinę zalej wrzątkiem i odstaw na chwilę. Jeśli używsz dżemu masz ułatwione zadanie i nie musisz tego robić. Zmiksuj żurawinę z odrobiną wody w której się moczyła. Wylewaj na rozgrzaną patelnię porcje ciasta naleśnikowego. Po przewróceniu ich na drugą stronę wykładaj na nie kilka plasterków sera. Zmniejsz ogień i przykryj przykrywką aż ser się zacznie rozpuszczać. Posmaruj żurawiną i złóż. Zjedz natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2013/12/nalesniki-z-serem-plesniowym-i-zurawina.html