Wykonanie
Dzień dobry!Sezon na
porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe
owoce, które można wykorzystać chociażby
maliny i
żurawina.
Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z
Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco
orzechowy, dzięki dodatkowi
wina,
porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.Może się skusicie?Zapraszam!Składniki:120 g
mąki pszennej80 g
cukru białego50 ml
oleju rzepakowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao75 ml czerwonego
słodkiego wina (np.
Malaga)1
jajko (rozmiar L)2 garści czarnych
porzeczekWykonanie:
Mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia i
kakao umieszczamy w jednym naczyniu.
Do oddzielnego naczynia wlewamy
olej,
wino i
jajko, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, ciągle mieszając, do połączenia się składników.Na koniec dodajemy
czarne porzeczki (bądź inne niewielkie
owoce) i dokładnie mieszamy.
Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest, dodajemy odrobinę
mąki i ponownie mieszamy.Foremki na muffinki wypełniamy do ¾ wysokości, pieczemy w piekarniku w 180 st. około 20 minut do suchego patyczka.Muffinki podajemy wystudzone, polane
syropem porzeczkowym naczerwonym
winie lub innym lubianym przez Was
dodatkiem do deserów.
Smacznego!