ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem

Czekoladowe muffiny z porzeczkami i czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Sezon na porzeczki już się dawno skończył, ale są inne małe owoce, które można wykorzystać chociażby maliny i żurawina.
Przepis jest na tyle fajny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-).
Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie.
Może się skusicie?
Zapraszam!
Składniki:
120 g mąki pszennej
80 g cukru białego
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75 ml czerwonego słodkiego wina (np. Malaga)
1 jajko (rozmiar L)
2 garści czarnych porzeczek
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao umieszczamy w jednym naczyniu.
Do oddzielnego naczynia wlewamy olej, wino i jajko, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, ciągle mieszając, do połączenia się składników.
Na koniec dodajemy czarne porzeczki (bądź inne niewielkie owoce) i dokładnie mieszamy.
Masa powinna być gęsta, jeśli nie jest, dodajemy odrobinę mąki i ponownie mieszamy.
Foremki na muffinki wypełniamy do ¾ wysokości, pieczemy w piekarniku w 180 st. około 20 minut do suchego patyczka.
Muffinki podajemy wystudzone, polane syropem porzeczkowym naczerwonym winie lub innym lubianym przez Was dodatkiem do deserów.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/10/czekoladowe-muffiny-z-porzeczkami-i.html