Zawsze późną wiosną czy też wczesnym latem, gdy temperatura powietrza zaczyna rosnąć przypominam sobie o chłodnikach. Szczególnie lubię ten z botwinki. Jest lekki, orzeźwiający i ma w sobie smaki bezsprzecznie kojarzące się z przełomem maja i czerwca...Jedliście? Nie? To koniecznie spróbujcie :)Składniki:2 litry bulionu warzywno-drobiowego1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami2 łyżeczki soku z cytryny1 łyżeczka octu ryżowego lub winnegosólpieprz1 l kefiru10 rzodkiewekpęczek posiekanego koperkuawokadougotowane na twardo jajkaSposób przygotowania:Botwinkę opłucz, osusz i drobniutko posiekaj razem z buraczkami. Bulion zagotuj i dodaj posiekane warzywa. Posól i gotuj, aż botwinka zmięknie - ok. 15-20 minut. Dodaj sok z cytryny i ocet, dopraw solą i pieprzem. Wywar ostudź.Do ostudzonego wywaru dodaj kefir, pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek. Wymieszaj.Przed podaniem dodaj pokrojone w kostkę awokado i przekrojone na pół jajko na twardo.