Wykonanie
Placek
drożdżowy ze
śliwkami i
kokosową kruszonką to klasyczne
ciasto drożdżowe wzbogacone o
wiórki kokosowe, które znajdują się zarówno w samym cieście, jak i w słodkiej kruszonce. Dzięki dodatkowi
kefiru ciasto nie jest suche po upieczeniu, a także nie czerstwieje tak szybko jak klasyczna drożdżówka.
Śliwki idealnie komponują się
smakowo z wiórkami kokosowymi, ale możecie wykorzystać do tego ciasta inne sezonowe
owoce.Placek upiekłam w dużej formie o wymiarach 33x25 .

Składniki:CIASTO2 i 1/2 szklanki (400g)
mąki pszennej (2 łyżki do rozczynu)200ml
kefiru1/4 szklanki
wody1
jajko30g
drożdży świeżych1/4 szklanki (50g)
cukru (1 łyżeczka do rozczynu)1/2 szklanki (45g)
wiórków kokosowych50g
masłaszczypta
soli600g
śliwekKRUSZONKA1/2 szklanki (80g)
mąki pszennej1/2 szklanki (45g)
wiórków kokosowych60g
masła50g domowego
cukru z
wanilią (lub
cukru pudru)

Wykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, na kruszonkę - zimne- przygotować kruszonkę:
mąkę przesiać, dodać
cukier,
wiórki kokosowe oraz zimne
masło, składniki posiekać razem, połączyć ze sobą, tworząc kawałki kruszonki- kruszonkę zafoliować, schłodzić do czasu wyrośnięcia ciasta-
drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę
cukru, 1/4 szklanki letniej
wody oraz 2 łyżki
mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-
masło roztopić, ostudzić- gdy rozczyn wyrośnie, przesiać
mąkę, dodać do niej
wiórki kokosowe, szczyptę
soli,
kefir,
jajko oraz rozczyn, składniki dokładnie wymieszać, aby tworzyły całość- stopniowo dodając
masło, wyrabiać przez kilka minut (ciasto jest spójne, ale dość klejące, więc najlepiej wyrobić je mikserem lub natłuścić dłonie), przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

- formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia- przed ponownym wyrobieniem ciasta dłonie natłuścić- wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, przełożyć do formy- rozciągnąć na prostokąt wielkości dna formy, przykryć, odstawić na 20-30 minut do napuszenia- gdy ciasto wyrasta, przygotować
śliwki:
owoce umyć, pozbawić pestek, przekroić na połówki, a te na ćwiartki, nie przecinając skórki do końca (tak, by ćwiartki były ze sobą połączone)- jeśli
owoce są mokre lub bardzo soczyste, osuszyć je- na wyrośniętym placku ułożyć dość gęsto koło siebie
śliwki skórką do dołu- wierzch placka posypać
kokosową kruszonką-
ciasto drożdżowe piec w 180-190 stopniach przez około 40-45 minut lub do zrumienienia i tzw. suchego patyczka

Zwróćcie uwagę na to, jakie
owoce układacie na cieście. Jeśli są duże, ciężkie i soczyste, lepiej pokroić je na mniejsze kawałki, aby nie obciążać za bardzo ciasta, które może nie wyrosnąć właściwie.Placek ze
śliwkami jak każde
ciasto drożdżowe najlepiej przechowywać pod przykryciem, gdyż może wysychać.