ßßß Cookit - przepis na Rolada z kremem z tuńczyka

Rolada z kremem z tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Rolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry.
Składniki:
ciasto:
4 jajka
1 łyżka mąki
sól
pieprz
krem z tuńczyka:
150 g tuńczyka w oleju
70 g sera mascarpone
1 łyżka majonezu
1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka ze szcyptą soli i pieprzu ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą przez sito mąkę, wymieszać a następnie dodać białka i delikatnie wymieszać.
Ciasto rozsmarować na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut.
Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta.
Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Przygotować krem:
Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem.
Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Roladę pokroić w plastry o szerokości 1 , 5 cm.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/01/rolada-z-kremem-z-tunczyka.html