Wykonanie

Rolada z kremem z
tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry.Składniki:ciasto:4
jajka1 łyżka
mąkisólpieprzkrem z
tuńczyka:150 g
tuńczyka w oleju70 g
sera mascarpone1 łyżka
majonezu1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
szczypiorku1 łyżka
soku z cytrynysólpieprzWykonanie:Przygotować ciasto:Oddzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę,
żółtka ze szcyptą
soli i
pieprzu ubić do białości. Do
żółtek dodać przesianą przez sito
mąkę, wymieszać a następnie dodać
białka i delikatnie wymieszać.Ciasto rozsmarować na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 o C przez około 20 minut.Po upieczeniu ciasto razem z papierem do pieczenia wyciągnąć z formy na arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta.Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta.Przygotować krem:Od
tuńczyka odlać
olej.
Rybę,
ser mascarpone,
majonez,
sok z cytryny, posiekany
szczypiorek i
pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić
solą i
pieprzem i zmiksować na jednolity krem.Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając je na pergaminie. Ciasto posmarować kremem a następnie zwinąć roladę. Roladę owinąć pergaminem i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.Roladę pokroić w plastry o szerokości 1 , 5 cm.
