Wykonanie

I doczekałam się kolejnego przepisu z
serii Tata Gotuje. Tym razem mój mąż przygotował pyszne hamburgery. W przygotowaniu inspirował się przepisem
Magdy Gessler, który pojawił się w jednym z odcinków kuchennych rewolucji.Hamburgery wyszły rewelacyjnie.Składniki:500 g
mięsa wołowego½ łyżeczki
imbiru½ łyżeczki białej
gorczycy½ łyżeczki ziaren
kolendry½ łyżeczki
pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka
pieprzu cytrynowego100 ml
bulionusólsos hamburgerowy:
majonezmusztardadodatkowo:
bułki hamburgerowe
ketchupsałatka z
ogórkówdowolne dodatkiWykonanie:
Mięso zmielić w maszynce do
mięsa,
przyprawy poza
solą utrzeć w moździerzu.
Przyprawy oprócz
soli oraz
bulion dodać do
mięsa i dokładnie wyrobić rękoma.Z
mięsa uformować hamburgery a następnie smażyć na dobrze rozgrzanej suchej patelni. Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę.Przygotować sos:
Majonez wymieszać z
musztardą. U mnie proporcje wynoszą 1:1 jednak najlepiej to zrobić według własnych upodobań.
Bułki przekroić i podpiec w piekarniku.Spód
bułki posmarować sosem hamburgerowym, następnie nałożyć
sałatkę, hamburgera, znowu sos i
ketchup.
Mięso przykryć drugą połówką
bułki.
