Wykonanie
Rozpoczynam kolejny, zapowiadany już, autorski cykl przepisów. Tym razem we współpracy z CABAS.PL . Co dwa tygodnie na blogu oraz na platformie Cabas znajdziecie przepis na ciekawą, kolorową i zdrową potrawę dla dzieci. Będą to proste dania, dostosowane zarówno do niemowląt, które dopiero zaczynają przygodę ze stałymi pokarmami, jak również do starszych dzieci.
Będę starała się wykorzystywać produkty najlepszej jakości - ekologiczne i regionalne. Większość z użytych przeze mnie składników - od
kasz, mąk, po konkretne
warzywa i owoce można znaleźć na Cabas.pl, ale równie dobrze możecie udać się do większego sklepu na dział ze zdrową, ekologiczną żywnością czy na pobliski bazarek :)CABAS - Najsmaczniejszy Bazar w
Sieci to platforma skupiająca w jednym miejscu wielu sprzedawców, dzięki
czemu, robiąc zakupy, można za jednym zamachem zamówić ekologiczne
jabłka z Biobazaru, dobre
oliwy, czy regionalne
sery.Wcześniej miałam złe doświadczenia z zakupami przez Internet; a to coś się zgniotło, a to wylało, a to dostawałam
czekoladę w bożonarodzeniowym opakowaniu mimo, że zamówiłam ją w kwietniu. Zdarzało się, że
warzywa i owoce były uszkodzone, a nawet zgniłe czy spleśniałe.Paczka od Cabas przyszła zapakowana bardzo przyzwoicie - szklane butelki i słoiki owinięto folią bąbelkową,
warzywa i owoce włożono papierowe, a nie w plastikowe torby.Pierwszym daniem z cyklu DOBRE DLA DZIECI jest krem jaglany z
płatkami żytnimi,
olejem lnianym i warzywami sezonowymi. Moim ostatnim odkryciem są ekologiczne
płatki żytnie, które wystarczy zalać gorącą
wodą lub
mlekiem - po kilku minutach stają się mięciutkie, ale nie sklejają się w breję, pozostają sypkie.To danie można podać już dziecku 7-8 miesięcznemu, jeśli wcześniej zaznajomiło się z warzywami,
kaszą jaglaną i
płatkami zbożowymi. Jeśli Wasze dziecko nie je samo gotowanych warzyw w kawałkach, można je zmiksować i wymieszać z potrawą.Składniki:
kaszka jaglana dla dzieci bez dodatków (3-4 łyżki) lub 1/2 szkl. gotowanej
kaszy jaglanej2 łyżki ekologicznych
płatków żytnich1 łyżka
oleju lnianego1/2 małej
cukiniikilka małych
marchewek lub jedna większałyżeczka świeżego posiekanego
koperku1.
Marchewkę i
cukinię umyć i obrać.
Cukinię pokroić w plasterki, a
marchewkę w słupki (jeśli macie małe
młode marchewki, możecie zostawić je w całości). Warzywa ugotować na parze - gdy z łatwością wbijemy w nie widelec, są gotowe.2. Przygotować
kaszkę wg. przepisu na opakowaniu. Jeśli macie zwykłą
kaszę jaglaną, wystarczy ją zblendować na gładki krem.3.
Płatki żytnie zalać gorącą
wodą, tak by zakryła powierzchnię
płatków, odczekać kilka minut aż
płatki zmiękną.4. Do kaszki/zmiksowanej
kaszy jaglanej dorzucić
koperek oraz wlać 1/2 łyżki
oleju lnianego, wymieszać. Można dolać nieco
wody, jeśli całość jest za gęsta.5. Krem jaglany przełożyć do miseczki, posypać
płatkami żytnimi, polać resztą
oleju. Na wierzchu ułożyć ugotowane warzywa lub, w wersji dla mniejszych dzieci, polać sosem ze zmiksowanych warzyw.Uwagi:Zamiast
oleju lnianego możecie użyć np.
oliwy z oliwek.
Płatki żytnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi
płatkami zbożowymi pełnoziarnistymi (np. orkiszowymi). Użyłam
marchewki, bo jest teraz najlepsza -
młoda i jędrna, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby była to
pietruszka,
brokuły czy
bakłażan. Ma być smacznie i kolorowo! :)