ßßß Cookit - przepis na DOBRE DLA DZIECI: KREM JAGLANY Z PŁATKAMI ŻYTNIMI I WARZYWAMI (Mela Niedziela i Cabas.pl)

DOBRE DLA DZIECI: KREM JAGLANY Z PŁATKAMI ŻYTNIMI I WARZYWAMI (Mela Niedziela i Cabas.pl)

nazwa

Wykonanie

Rozpoczynam kolejny, zapowiadany już, autorski cykl przepisów. Tym razem we współpracy z CABAS.PL . Co dwa tygodnie na blogu oraz na platformie Cabas znajdziecie przepis na ciekawą, kolorową i zdrową potrawę dla dzieci. Będą to proste dania, dostosowane zarówno do niemowląt, które dopiero zaczynają przygodę ze stałymi pokarmami, jak również do starszych dzieci.
Będę starała się wykorzystywać produkty najlepszej jakości - ekologiczne i regionalne. Większość z użytych przeze mnie składników - od kasz, mąk, po konkretne warzywa i owoce można znaleźć na Cabas.pl, ale równie dobrze możecie udać się do większego sklepu na dział ze zdrową, ekologiczną żywnością czy na pobliski bazarek :)
CABAS - Najsmaczniejszy Bazar w Sieci to platforma skupiająca w jednym miejscu wielu sprzedawców, dzięki czemu, robiąc zakupy, można za jednym zamachem zamówić ekologiczne jabłka z Biobazaru, dobre oliwy, czy regionalne sery.
Wcześniej miałam złe doświadczenia z zakupami przez Internet; a to coś się zgniotło, a to wylało, a to dostawałam czekoladę w bożonarodzeniowym opakowaniu mimo, że zamówiłam ją w kwietniu. Zdarzało się, że warzywa i owoce były uszkodzone, a nawet zgniłe czy spleśniałe.
Paczka od Cabas przyszła zapakowana bardzo przyzwoicie - szklane butelki i słoiki owinięto folią bąbelkową, warzywa i owoce włożono papierowe, a nie w plastikowe torby.
Pierwszym daniem z cyklu DOBRE DLA DZIECI jest krem jaglany z płatkami żytnimi, olejem lnianym i warzywami sezonowymi. Moim ostatnim odkryciem są ekologiczne płatki żytnie, które wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem - po kilku minutach stają się mięciutkie, ale nie sklejają się w breję, pozostają sypkie.
To danie można podać już dziecku 7-8 miesięcznemu, jeśli wcześniej zaznajomiło się z warzywami, kaszą jaglaną i płatkami zbożowymi. Jeśli Wasze dziecko nie je samo gotowanych warzyw w kawałkach, można je zmiksować i wymieszać z potrawą.
Składniki:
kaszka jaglana dla dzieci bez dodatków (3-4 łyżki) lub 1/2 szkl. gotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki ekologicznych płatków żytnich
1 łyżka oleju lnianego
1/2 małej cukinii
kilka małych marchewek lub jedna większa
łyżeczka świeżego posiekanego koperku
1. Marchewkę i cukinię umyć i obrać. Cukinię pokroić w plasterki, a marchewkę w słupki (jeśli macie małe młode marchewki, możecie zostawić je w całości). Warzywa ugotować na parze - gdy z łatwością wbijemy w nie widelec, są gotowe.
2. Przygotować kaszkę wg. przepisu na opakowaniu. Jeśli macie zwykłą kaszę jaglaną, wystarczy ją zblendować na gładki krem.
3. Płatki żytnie zalać gorącą wodą, tak by zakryła powierzchnię płatków, odczekać kilka minut aż płatki zmiękną.
4. Do kaszki/zmiksowanej kaszy jaglanej dorzucić koperek oraz wlać 1/2 łyżki oleju lnianego, wymieszać. Można dolać nieco wody, jeśli całość jest za gęsta.
5. Krem jaglany przełożyć do miseczki, posypać płatkami żytnimi, polać resztą oleju. Na wierzchu ułożyć ugotowane warzywa lub, w wersji dla mniejszych dzieci, polać sosem ze zmiksowanych warzyw.
Uwagi:
Zamiast oleju lnianego możecie użyć np. oliwy z oliwek. Płatki żytnie można zastąpić dowolnymi ulubionymi płatkami zbożowymi pełnoziarnistymi (np. orkiszowymi). Użyłam marchewki, bo jest teraz najlepsza - młoda i jędrna, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby była to pietruszka, brokuły czy bakłażan. Ma być smacznie i kolorowo! :)
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2015/07/dobre-dla-dzieci-krem-jaglany-z-patkami.html