Wykonanie
Tarta może mało wiosenna, jednak na pewno pyszna!
Jarmuż i
pieczarki to według mnie dość ciekawe połączenie. Do tego prawdziwa, grecka
feta i spód z
mąki żytniej razowej. To wszystko razem bardzo mi smakowało./forma na tartę o średnicy 31 cm/ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki żytniej razowej130g
masła3 łyżki zimnej
wody1/2 łyżeczki
solifarsz:200g umytego i oczyszczonego z twardych części
jarmużu1
szalotka2 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
soli morskiej1 łyżeczka suszonej
bazylii1 malutka suszona
papryczka chili300g
pieczarek1 łyżeczka
masła150g prawdziwej greckiej
fetyDo miski wsypać
mąkę, dodać
sól, pokrojone na mniejsze kawałki
masło i
wodę. Zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na około 20 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Rozpuścić
masło na patelni, wrzucić
pieczarki i dusić je do miękkości przez około 10 minut. Odstawić.W międzyczasie wyjąć ciasto, wylepić nim formę na tartę. Podpiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.Na
oliwie zeszklić posiekaną
szalotkę i rozdrobniony
czosnek. Dodać posiekany
jarmuż. Dusić go do miękkości przez około 8 minut co pewien czas mieszając. Dodać
sól, roztarte
chili i
bazylię. Wymieszać. Dodać wcześniej przygotowane
pieczarki i ponownie dokładnie wymieszać.Na podpieczony spód wyłożyć farsz, na nim położyć pokrojoną w drobną kostkę
fetę. Zapiekać w piekarniku przez 15 minut ponownie w 180 stopniach. Smacznego!