Wykonanie

Urlop skończył się, ale sezon
ogórkowy w pełni.Proponujemy przepis Tereni na
ogórki konserwowe z
kolendrą.Składniki:-4 kg
ogórków-1/2 kg
cebuli-4
zielone papryki-1
seler-solanka:4 szklanki
wody1 szklanka
soli kamiennejzalewa octowa6 szklanek
wody3 szklanki
octu 10%4-5 szklanek
cukru2 łyżki
kolendryOgórki myjemy, nie obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski.Jeśli
ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół.
Paprykę kroimy w paski a
cebulę w piórka.
Selera tarkujemy na grubych oczkach.Warzywa mieszamy, zalewamy solanką i pozostawiamy na 2 godziny.Odcedzamy i przekładamy do słoików.Składniki zalewy octowej gotujemy i studzimy.Zalewamy
ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.Smacznego!