Wykonanie

Niedawno natknęłam się na bardzo ciekawy przepis i dzisiaj dzielę się nim z
Wami. Fińskie placuszki ze
szpinakiem (występujące oryginalnie pod nazwą pinaattiohukaiset lub pinaattiletut) są świetne: sycące, zdrowe i zielone :) A do tego oczywiście bardzo smaczne. Z tego co widziałam, występują też w formie bardziej "naleśnikowej". Podaje się je na śniadanie lub jako przekąskę, ze
śmietaną lub kwaśnym
dżemem borówkowym. Ja zamiast nich użyłam
jogurtu greckiego z
ostrą papryką, który też dobrze się sprawdził. Warto wypróbować ten przepis, bo przypadnie do gustu nawet osobom twierdzącym, że nie lubią
szpinaku ;)
szpinakowe- 250g
szpinaku baby- 350ml
mleka- 2
jajka- 180g
mąki pełnoziarnistej- po 1/2 łyżeczki
cukru,
soli,
gałki muszkatołowej i
ostrej papryki-
jogurt grecki do podania1) W blenderze zmiksować
szpinak z
mlekiem.2) Dodać
jajka,
mąkę i
przyprawy i dokładnie wymieszać.3) Nakładać łyżką porcje ciasta na rozgrzany
olej z odrobiną
masła i smażyć po ok. 1,5 minuty na stronę.4) Podawać np. z
jogurtem greckim.Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba sztuk: 23Kaloryczność jednej sztuki: 50 kcal