Wykonanie
To danie udowadnia, że alergie i nietolerancje pokarmowe nie wykluczają żadnych dań. Tutaj mamy
makaron bezglutenowy jako bazę, a
sos jest z
mleka bez laktozy i
mąki niepszennej. Czy jest przez to mniej smaczne? A skąd!Teoretycznie uważam, że była to spora porcja. Jednak, tak naprawdę całość rozeszła się na 4 talerze, bo chociaż sycące, to tak smaczne, że trudno przestać jeść!W kwestii beszamelu - robiłam go po raz pierwszy, a wcześniej nie przekonywał mnie jego smak. Jeśli jednak dodajemy go tylko na wierzchu, to stanowi wspaniałe zwieńczenie dania.Co więcej, mało znam osób nie lubiących
makaronu ze
szpinakiem.Mam nadzieję, że to Was przekonuje!

Składniki:pół opakowania
makaronu penne (bezglutenowego)podwójna
pierś z kurczakapaczka
mrożonego szpinakukilka
suszonych pomidorówdwie łyżki
sera typu
fetacztery łyżki
mąkicztery łyżki
mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista)3 szklanki
mleka (bez laktozy)
sól i
pieprz do smakuząbek
czosnkuolej do smażenia
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - al dente.
Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na dnie garnka, na
oleju. Dodajemy lekko rozmrożony
szpinak i gotujemy bez przykrycia, aż całkiem się rozmrozi. Dodajemy pokrojone
suszone pomidory,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
ser feta. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Dodajemy ugotowany
makaron, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania sosu.Na
maśle smażymy
mąkę, aż się zrumieni. Dodajemy
mleko i gotujemy całość jakieś 20 minut, cały czas mieszając trzepaczką. Beszamel ma być gęsty i kremowy.Doprawiamy
solą i
pieprzem.Do naczyń do zapiekania (lub blaszki) przekładamy
makaron z dodatkami. Na wierzchu polewamy beszamelem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut - aż się wierz się zrumieni.Smacznego!