Wykonanie
Duże dzwono
łososia oczyścić z łusek, usunąć kręgosłup i drobne ości. Zwinąć w rulonik, związać nitką.Na patelni rozgrzać 2 łyżki
sosu sojowego, 1 łyżkę
miodu, odrobinę
sherry, chwilę pogotować, odstawić z gazu i dodać 2 plasterki świeżego
imbiru i 1 ząbek rozgniecionego
czosnku, wymieszać.Związanego
łososia ułożyć na papierze do pieczenia, polać sosem i wstawić na 15 minut do dobrze nagrzanego piekarnika.
Makaron najlepszy z zupek chińskich, zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty, zlać
wodę, zahartować zimną
wodą, odcedzić.Na woku szybko przesmażyć
czerwoną paprykę pokrojoną w romby, zielony strączkowy
groszek przekrojony na skos, dodać trochę cienkiego
szczypiorku pokrojonego na długość zapałki,
pieprz, odrobinę świeżego
imbiru i
czosnku. Na koniec
kiełki fasoli i odcedzony
makaron. Wszystko skropić
olejem sezamowym.Na półmisku położyć przesmażone warzywa z
makaronem, na to
łososia z piekarnika.
Łososia polać sosem wytworzonym podczas pieczenia. Całość posypać świeżym
ogórkiem pokrojonym w kostkę. Smacznego.