ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na typowo razowe bułeczki.
Idealne na śniadanie i kolację!
Ze wszystkich bułek, jakie upiekłam,
te smakują mi najbardziej.
Dla mnie są rewelacyjne! :)
Pieczenie własnego pieczywa bardzo mi się spodobało! :)
W najbliższym czasie na pewno spróbuję upiec chleb
- oczywiście relacje z tego wydarzenia pojawią się na blogu ;)
Potrzebujemy (ilość na 13 bułeczek):
540 g mąki pszennej razowej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
125 ml ciepłej wody
125 ml mleka
85 g oleju
40 dag drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczkę soli
ziarna słonecznika
1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania bułek
Krok po kroku:
Do naczynia wlewamy wodę, kruszymy do niej drożdże, zasypujemy cukrem i dwoma łyżkami mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski, dodajemy mleko, olej i gotowy rozczyn drożdżowy.
Mieszamy wszystko dokładnie łyżką, a po chwili ręką zagniatamy ciasto przez 10 minut. Odstawiamy ciasto na 5 minut i ponownie zagniatamy przez 10 minut. Zagniecione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto chwilę zagniatamy, dzielimy na równe części i formujemy z nich bułki.
Gotowe bułeczki wykładamy na papier do pieczenia rozłożony na blasze i zostawiamy je na 15 minut.
Po tym czasie roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko i smarujemy bułeczki, a następnie posypujemy je ziarnami słonecznika.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 °C przez 20-25 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/01/bueczki-razowe-ze-sonecznikiem.html