ßßß Cookit - przepis na PIEROGI Z MIĘSEM I GRZYBAMI + ZIOŁA I ZIARNA /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.

PIEROGI Z MIĘSEM I GRZYBAMI + ZIOŁA I ZIARNA /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO.

nazwa

Wykonanie

Jeśli mogłybyśmy wybrać tylko jedną potrawę, którą będziemy jeść do końca życia, dzień w dzień, to na liście dylematów mocno ulokowałyby się pierogi. To danie, które nigdy nam się nie przejada. Danie, na które zawsze mamy ochotę. Co prawda nie popadamy w rutynę i w pierogowym temacie kombinujemy jak koń pod górę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie gęsi, grzybów i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku.
Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką lub gęś z grzybami i z dużą ilością warzyw - wszystko razem ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Do tego ogromna ilość cebuli i moc przypraw (pieprz ziołowy głównie). Jest to nasza baza, która może nabrać zupełnie innych smaków jeśli dodamy choć maleńki składnik (np. zioła). Bardzo dużą rolę odgrywają też dodatki z jakimi je podamy. Tym razem bardziej ziołowe i paprykowe wnętrze zamknięte w delikatnym, rozpływającym się w ustach, cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- Gęś, spora
- Grzyby leśne, koszyczek
- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,
- Cebula, 75 dag - 80 dag,
- Czosnek, 5 główek
- Przyprawy:
* pieprz czarny,
* pieprz ziołowy,
* domowa mieszanka suszonych warzyw,
* ostra papryka,
* słodka papryka,
* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi
- zioła:
* oregano,
* bazylia,
/Przyprawy i zioła - na bogato!!! Farsz ma być na prawdę mocny w smaku, dość charakterny.
Wystudzone, dobrze odsączone z wody mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Na maśle podsmażamy na złocisty kolor pokrojoną drobno cebulkę. Dorzucamy do niej drobno pokrojone (umyte i wysuszone) grzyby. Całość mieszamy z mięsem i warzywami. Dodajemy przyprawy (nie żałujmy ich! Farsz ma być mocno pieprzny! Całe opakowanie pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek! Wystarczy wymieszać. Ciasto bezglutenowe: - pół kg mąki bezglutenowej (przede wszystkim mąki chlebowej), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cieniutko. Ma przypominać pergamin. Wycinamy krążki szklanką. Do każdego krążka dajemy bardzo dużo farszu. Mają być pękate. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Delikatnie wkładamy do niej pierogi mieszając drewnianą łyżką (ciasto bezglutenowe jest bardzo delikatne). Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu. Gdy wypłyną czekamy parę sekund i zalewamy zimną wodą. Bardzo ostrożnie wybieramy odsączając. Smacznego!
SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:
- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),
- mleko - szklanka,
- woda - szklanka,
- sól,
- olej,
SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:
- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)
WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:
Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę z mlekiem - pół na pół. Ilość płynu regulujemy - niekoniecznie pójdzie nam całość, a może nam zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.
Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.
W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.
- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)
DODATKOWO:
- Mieszanka Bezglutenowa "EUFORIA"
- Mieszanka - Pomidory z Czarnuszką i Czosnkiem Niedźwiedzim.
- tarty ser żółty
MIESZANKA EUFORIA OD ZIARENKOWO:
Prażone ziarna: słonecznik, dynia, konopie siewne - PRODUKT BEZGLUTENOWY:
"to prawdziwa rozkosz dla ciała i ducha – tę mieszankę prażonych ziaren można dodać praktycznie do każdej potrawy lub jeść prosto z torebki. Chrupiące ziarna konopi, soczyście zielone pestki dyni oraz ziarna słonecznika nadają Euforii zarówno wyjątkowy smak i aromat, jak również dostarczają organizmowi wielką porcję zdrowia. Wysoka zawartość kwasów Omega-3 oraz Omega-6 w ziarnach konopi wspomaga funkcjonowanie mózgu, zapewnia balans hormonalny, energię organizmu, zdrowie skóry, włosów i paznokci. Konopie obfitują też w wapń, potas, magnez oraz w zawarty w niewielu pokarmach GLA (kwas gamma linolenowy), który jest szczególnie korzystny dla cierpiących na egzemę, astmę oraz zespół napięcia miesiączkowego PMS. Słonecznik, bogaty w żelazo, potas, wapń i cynk oraz w wit. A, E, D i witaminy z grupy B, dba o naszą skórę, wzmacnia wzrok i reguluje pracę trzustki. Pestki dyni to bogactwo kwasu foliowego, magnezu, potasu, fosforu, żelaza, cynku i miedzi, a także witamin: E, B1 oraz B2. Produkt ten został nagrodzony odznaczeniem "Doceń Polskie", a ponieważ jury przyznało mu maksymalną ilość punktów, otrzymał wyróżnienie TOP PRODUKT !" (Opis ze strony Ziarenkowo)
I nasza opinia:
Jeśli o pierogi chodzi, jest to akcent pasujący idealnie i pozwalający przenieść się na zupełnie inny wymiar smakowy. Zdecydowanie nie jest to tradycyjne połączenie, ale kto powiedział, że skoro nie każdy tak je, to znaczy, że to nie pasuje. My sprawdziłyśmy i... jesteśmy zachwycone. Kremowy farsz i delikatne ciasto wymagały odrobiny chrupiących akcentów.
Posypałyśmy sobie pierogi samym zdrowiem. Polecamy.
Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO .
MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:
/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./
"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym, słodkim, przełamanym nutą czarnuszki i czosnku niedźwiedziego. Pomimo, iż jest to absolutna nowość na polskim rynku, produkt ten zyskał uznanie wielu konsumentów."
(Opis ze strony: Skworcu)
Nasza opinia:
Coś niesamowitego! Barwna mieszanka, która wspaniale czaruje samym zapachem zamieniła nasze pierogi w rozkosz dla podniebienia. Na naszych talerzach zatańczyły wszystkie smaki. Słodycz pomidorków nie rywalizowała, a współpracowała z charakterkiem czosnku niedźwiedziego, ostrością papryki i chilli i oczywiście z charakterystycznym smakiem czarnuszki.
Dodałyśmy dość dużo do farszu, ale ponieważ smakowało bosko, to postanowiłyśmy również posypać po górze (razem ze startym, żółtym serem), podkreślić to, co w środku tak otulało zmysły i... móc też cieszyć oczy barwnym obrazem na pierogowym "ciele".
Mieszankę kupicie tutaj .
Wyszło rewelacyjnie. Smak, wygląd, delikatność i odpowiednia grubość ciasta (bardzo cienkie, jak pergamin) i charakterny farsz... Wszystko to razem wzięte i wzbogacone nietypowymi dodatkami zabrało nas na kulinarne wyżyny na których wszystkie nasze zmysły zostały potraktowane tak jak trzeba. Kombinacje bywają strzałem w 10-tkę.
Więcej informacji dotyczących wyrobu ciasta oraz odpowiedniego podgrzewania pierogów tak delikatnych (aby ciasto się nie porwało) znajdziecie: TUTAJ .
Reszta naszych przepisów czeka na Was w tym miejscu: " PRZEPISY ",
A jeśli o temat pierogowy chodzi, zapraszamy jeszcze na:
1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe)
2. Pierogi ze szpinakiem i ciągnącym się serem pleśniowym .
3. Pierogi z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym,
4. Pierogi z mięsem - tradycyjne,
5. Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami.
Ps. będzie nam bardzo miło, jeśli zostawisz tu po sobie małe co nieco.
Jeśli chcecie nam potowarzyszyć i zasiąść z nami do wirtualnego stołu... zaobserwujcie nas (tutaj) i polubcie na facebooku (tutaj) ;)
Źródło:http://wypisz-wymaaaluj.blogspot.com/2014/11/pierogi-z-miesem-zioami-i-ziarnami.html