Wykonanie

Przepis na klasyczne ciasto z
rabarbarem i
truskawkami. Zmniejszyłam ilość składników o połowę, ponieważ w moim domu nie przepada się za samym
ciastem drożdżowym. Wolimy większą ilość
owoców :)Składniki:250 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży2
żółtka30 g
cukru30 g miękkiego
masłałyżeczka
aromatu waniliowego200 ml ciepłego
mlekaszczypta
soli100 g
rabarbaru pokrojonego na 2 cm kawałki250 g
truskawekSkładniki na kruszonkę:100 g
mąki50 g
cukru50 g zimnego
masłaszczypta
soli w ⅓ szklanki
mleka rozpuścić
drożdże z łyżeczką
cukru. Odstawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać dodać pozostałe składniki i zaczyn. Wyrabiać ciasto, aż stanie się jednolite, pulchne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godzina). W międzyczasie
rabarbar umieścić w garnuszku, wlać łyżkę
wody i gotować przez 10 minut, aż
rabarbar będzie miękki (ale nie rozgotowany). Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę
cukru- wystudzić. Gotowe ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja forma była prostokątna, chciałam żeby ciasto było tak niskie jak to możliwe). Na cieście układamy
truskawki i
rabarbar według uznania. Przygotować kruszonkę: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i rozetrzeć drewnianą łyżką. Posypać nią ciasto. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 40 minut. Im mniejsza forma tym ciasto dłużej się piecze. Drewnianym patyczkiem należy sprawdzić czy ciasto się upiekło.Smacznego :-)Przez miesiąc
będę podbijać Wyspy. Zabieram Was w podróż kulinarną ze sobą :)




Śledź Nas na: