Wykonanie

Łatwe w przygotowaniu, niesamowite w smaku-
ciasteczka marcepanowe. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj . Zamiast masy marcepanowej użyłam tzw. "marcepanowych
chlebków", ze względów czysto ekonomicznych. Z kawałkami
czekolady smakują nieziemsko!Składniki:130 g marcepanowego
chlebka60 g
cukru90 g
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2
żółtkałyżeczka
aromatu migdałowegoMarcepanowy chlebek pokruszyć na małe kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą (polecam rączki), na jednolite gładkie ciasto. Uformować w kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. Ciasto wyciągamy z lodówki i formujemy z niego kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, mniejsze lub większe to zależy od tego ile
ciastek chcemy uzyskać. Delikatnie spłaszczamy na blaszce i odciskamy wzorki. Można użyć widelca, albo tak jak ja wzorku z doniczki. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut aż
ciasteczka nabiorą złotego koloru.Smacznego :-)




Śledź Nas na: