Wykonanie
Rolada drobiowa z
pieczarkami to smaczna domowa
wędlina. Świetnie sprawdzi się do kanapek, jak również na świątecznym
stole.

Należy poczekać, aż rolada wystygnie, wtedy się ładnie kroi. Ja na zdjęciu poniżej nie zaczekałam;)


Składniki:3 pojedyncze
filety z kurczaka0,5 kg
pieczarektymianekoreganosłodka mielona
paprykasólpieprzolej4
jajka0,5 szklanki
majonezu40 dag
startego sera żółtegoDo zmiksowanych jaj dodać
majonez i
ser. Wymieszać. Przygotowaną wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Wylać masę. Piec w 200 st. C. 20 minut.Wystudzić ciasto. Zdjąć papier.Przekroić wzdłuż filety i lekko rozbić. Wlać odrobinę
oleju do miski, włożyć filety, posypać
oregano,
papryką,
solą i
pieprzem.
Pieczarki obrać, zetrzeć na grubej tarce, usmażyć na odrobinie
oleju, przyprawić
tymiankiem,
solą i
pieprzem.Filety wyłożyć na odwrócone
spodem ciasto, przykryć
pieczarkami. Zwinąć roladę, można pomóc sobie ściereczką. Piec w 180 st. C 45 minut.Pamiętajcie, aby dobrze doprawić roladę, inaczej jest mdława, bez wyraźnego smaku.