Bardzo stary przepis. Pochodzi z zeszytów mojej mamy. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują.Ciasto:20 dag masła lub margaryny4 jajka1 , 5 szklanki krupczatki1 szklanka cukru pudru2 cytryny1 łyżeczka proszku do pieczeniabakalieLukier:1 żółtko15 dag cukru pudrusok z połówki cytrynyMasło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i skórę otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. W czasie pieczenia wykonać lukier tzn. utrzeć wszystkie składniki. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem.