Wykonanie
Sekret tego dania polega na przygotowaniu zalewy i marynowaniu kiełbasek całą noc. Jeżeli jeszcze posiadamy swojskie
białe kiełbaski to to danie nie może się nie udać. Ja jestem tą szczęściarą i co jakiś czas mam dostawę domowych
wędlin, więc nic mi więcej do szczęścia nie trzeba. Siostra wie jak o mnie, o nas zadbać. Takie to już rodzinne mamy to kucharzenie, a
potem tylko się wymieniamy.
Kiełbaski są obowiązkowo na Śniadaniu Wielkanocnym, ale tak nam smakuje, że towarzyszy nam przez cały rok.Składniki:- 1 kg białych kiełbasek (cienkich lub grubych) - najważniejsze dobrej jakości- 2 łyżki
musztardy sarepskiej- 1 łyżka
miodu- kilkanaście ziarenek
kolorowego pieprzu- ok. 5 ziarenek
ziela angielskiego- 4
liście laurowe- 1 butelka
piwa
Przepis.
Kiełbaski umieścić w naczyniu (najlepiej takim z przykryciem). Dodać
miód,
musztardę. Wsypać
pieprz,
liście laurowe i
ziele angielskie. Całość zalać zimnym
piwem. Przykryć i odstawić na min. 12 godz. do lodówki. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego włożyć
kiełbaski. Podlać pozostałą zalewą. Piec ok. 60 min. w temp. 200 st. W połowie pieczenia
kiełbaski przewrócić na drugą stronę, żeby równo się zrumieniły.

Smacznego.