Wykonanie



Kochani taki sobie właśnie wymyśliłam przepis na
ryż na słodko. Padło parę propozycji co z tych składników można ciekawego przygotować jak na przykład
ryż po tajsku albo
mango sticky rice., które
będę chciała wypróbować następnym razem. Niestety nie będzie to ani jedno ani drugie. Jednak mam nadzieję, że Was nie rozczaruje moim
ryżem z
mlekiem kokosowym z nutką
wanilii i egzotycznym smakiem
mango i
ananasa. Hmmmm jak dla mnie smakuje wybornie jest bardzo proste do przygotowania. Można go podawać na ciepło lub na zimno. Nadaje się na deser lub też lekki wakacyjny obiad. Jedyny minus tego dania to to, że trzeba bardzo pilnować
ryżu, żeby się nie przypalił i ciągle mieszać. Za to później możemy rozkoszować się pysznym smakiem i aromatem:-)Składniki:-1
mango-1
ananas świeży lub ewentualnie w puszce-ok. 200g
ryży arborio lub paraboiled-1 puszka
mleka kokosowego-
laska wanilii-3 łyżki
cukru lub
miodu lub też
syrop z agawy-1 łyżka
masłaSposób przyrządzenia:W rondelku rozpuszczamy
masło i wsypujemy
ryż. Chwilkę smażymy aż
ryż się zeszkli. Następnie wlewamy połowę
mleka kokosowego i mieszamy. Połowę
laskę wanilii rozcinamy i nożem zbieramy ze środka ziarenka i dodajemy do
ryżu. Następnie wrzucamy całą laskę dla większego smaku i aromatu. Gdy
ryż nam zgęstnieje i będzie brakować już płynu to wlewamy resztę
mleka. Jeśli
ryż nie zmięknie a nasze
mleko kokosowe już się wchłonie to możecie po troszeczku dolewać zwykłego
mleka, ale tylko tyle, żeby
ryż nie przywierał do garnka. Gotujemy
ryż aż będzie miękki, ale uważajcie, żeby go też nie rozgotować. W
między czasie kroimy
mango i ok. 1/3
ananasa na drobną kostkę. Kupując
owoce zwróćcie uwagę, żeby były dojrzałe i słodkie. Gdy
ryż jest gotowy proponuję go troszkę przestudzić i dopiero wtedy wrzucić
owoce wymieszać i podawać do zjedzenia. Możecie udekorować
ryż listkami
mięty.