ßßß Cookit - przepis na Babka jogurtowa bezglutenowa

Babka jogurtowa bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Przepraszam za opóźnienie z przepisem na moją wielkanocną babkę. Zaraz to szybko nadrobię:).
Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że wyszła bardzo pyszna i wszyscy ją zachwalali. Do tego prosta w przygotowaniu, bardzo lekka, no i bez dodatku rafinowanych cukrów.
Przepis powstał z kombinacji 2 innych pochodzących z bloga Cukiernia marzeń i Kulinarna pasja . Dziękuję za inspirację:).
Składniki:
300g mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki stewi
1 dojrzały banan rozgnieciony widelcem
300g jogurtu greckiego
1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie
2 jajka od szczęśliwej kury
1 łyżka ekstraktu waniliowego
garść rodzynek
Piekarnik rozgrzewamy do 180 0 C.
Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy płatkami jaglanymi lub otrębami gryczanymi.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt, olejek waniliowy, rozgniecionego banana, olej kokosowy.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy mleko jeżeli ciasto jest za gęste. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy.
Formę wypełniamy do 3/4 i pieczemy do suchego patyczka przez około 45 - 50 minut.
Upieczoną babkę wyciągamy, lekko studzimy a następnie wyjmujemy z formy.
Studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania. Ja lekko posypałam stewią i udekorowałam prymulkami.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2015/04/babka-jogurtowa-bezglutenowa.html