Wykonanie
Przepraszam za opóźnienie z przepisem na moją wielkanocną babkę. Zaraz to szybko nadrobię:).Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że wyszła bardzo pyszna i wszyscy ją zachwalali. Do tego prosta w przygotowaniu, bardzo lekka, no i bez dodatku rafinowanych
cukrów.Przepis powstał z kombinacji 2 innych pochodzących z bloga
Cukiernia marzeń i Kulinarna pasja . Dziękuję za inspirację:).


Składniki:300g
mąki ryżowej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
sody oczyszczonej1 łyżka bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżki stewi1 dojrzały
banan rozgnieciony widelcem300g
jogurtu greckiego1/2 szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego1/4
mleka roślinnego (np.
migdałowe) można też krowie2
jajka od szczęśliwej
kury1 łyżka ekstraktu
waniliowegogarść
rodzynekPiekarnik rozgrzewamy do 180 0 C.Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy
płatkami jaglanymi lub
otrębami gryczanymi.W jednym naczyniu łączymy suche składniki.
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy
jogurt,
olejek waniliowy, rozgniecionego
banana,
olej kokosowy.Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy
mleko jeżeli ciasto jest za gęste. Na koniec dajemy
rodzynki i mieszamy.Formę wypełniamy do 3/4 i pieczemy do suchego patyczka przez około 45 - 50 minut.Upieczoną babkę wyciągamy, lekko studzimy a następnie wyjmujemy z formy.Studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania. Ja lekko posypałam
stewią i udekorowałam prymulkami.

Smacznego...