Wykonanie



Uwielbiam kopytka. Ale ostatnio naszła mnie ochota na kluski śląskie. Takie z dziurką. Myślałam, że różnią się tylko kształtem, ale wg mojej mamy do klusek śląskich dodaje się
mąkę ziemniaczaną i pszenną, a do kopytek tylko tą drugą.Poznałam też sposób przygotowania klusek, żeby wyszły idealne.U mnie je się kluski z sosem. A u was? Jeśli jakimś cudem zostanie mi kilka następnego dnia to zjadam na śniadanie z stopionym
masłem i
cukrem.

2kg
ziemniaków2
jajkamąka pszennamąka ziemniaczanaUgotowane
ziemniaki rozgnieść i przełożyć do miski. Ugnieść w misce i podzielić na 4 części, jedną wyjąć z miski, puste miejsce uzupełnić
mąką pszenną. Wyciągnąć drugą ćwiartkę i zasypać miejsce
mąką ziemniaczaną. Dodać
jajka i zagnieść dokładnie ciasto. Formować kulki z dziurką na środku.Kluski gotować w osolonym wrzątku ok 4min od wypłynięcia na powierzchnię.Podawać z ulubionym sosem lub
cukrem.