Wykonanie
Dla wielbicieli pierogów: pierogi z
owocami (
truskawki,
wiśnie):SKŁADNIKI:1 kg
mąki1
jajkogorąca
woda pół na pół z
mlekiemsól1-2 łyżki
oleju1/2 kg
truskawek lub
wiśni (mogą być mrożone)ewentualnie
cukierZ
mąki,
jajka,
soli i gorącej
wody i
mleka zagnieść ciasto i przykryć ściereczką w misce.Ciasto wałkować na stolnicy, wykrawać kółka (np.szklanką) i nakładać na każde małą
truskawkę lub pół większej, lub kilka wydrylowanych
wiśni. Jeżeli
owoce nie są słodkie, można każdą porcję, przed zaklejeniem posypać 1/4 łyżeczki
cukru. Zaklejać brzegi pierogów. Pierogi wrzucać do gotującej się
wody z dodatkiem
soli i
oleju. Zamieszać drewnianą łyżką i przykryć. Po wypłynięciu pierogi gotować jeszcze ok.5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Po wyjęciu polać rozpuszczonym
masłem.Podawać ze słodką
śmietanką lub posypane
cukrem.