ßßß Cookit - przepis na Kotlety sojowe

Kotlety sojowe

nazwa

Wykonanie

Kotlety sojowe al'a schabowe
12:39 Jedz Taniej 1 Comments
Cześć! Od rana- mimo zamuły na zajęciach- spotykają nas całkiem dobre informacje. Do kadry redakcyjnej naszego bloga dołączył bowiem Mariusz- absolwent technikum gastronomicznego, pasjonujący się fotografią (część jego osiągnięć znajdziecie pod tym adresem cook.flog.pl).
Tyle tytułem wstępu, czas na blogerski debiut i propozycję jego posiłku :-)
==========================================================================
Dziś zaprezentuję wam przepis na coś, co wiele osób uznaje za niejadalne, a więc kotlety sojowe al'a schabowy.
Na początek odpowiem na jedno zasadnicze pytanie- dlaczego warto jeść takie kolety?
1) Niska cena
2) Właściwości zdrowotne
3) Przyzwoity smak
Ziarno soi to bogactwo białka, które jest niezbędnym budulcem ludzkiego organizmu – według badań, kotlety sojowe a’la schabowe z błonnikiem zawierają 49,65 g białka w 100 g produktu. Produkty sojowe (zarówno kotlety, pasztety, napoje sojowe jaki i sery tofu) nie zawierają cholesterolu. Co więcej – białko sojowe pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Producent również zapewnia, że jego wyroby wytwarzane są wyłącznie z soi niemodyfikowanej genetycznie.
Potrzebujemy:
Produkt
Cena/ilość
1 . 75 zł/100 gram
Bułka tarta
0 . 18 gr / 50 gram
Kostka rosołowa
0 . 20 gr / 1 sztuka ( można kupić w CF na wagę)
Buraki
0 . 85 gr / 4 sztuki
Przyprawy
Zwykle mamy w domu
Ryż naturalny
0 . 50 gr / 1 woreczek
Cebulka
0 . 20 gr / 1 sztuki
Jajo
0 . 35 gr /1 sztuka
Koszt łączny: ok. 4zł
Przygotowanie:
Na początek przygotować kotlety wg przepisu na opakowaniu , zwykle kostka rosołowa +10 minut gotowanie (fot.1)
Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy – w tym czasie szykujemy bułkę tartą(fot. 2) jajka (fot.3)
Polecam do bułki tartej dodać otręby – zdrowsze ;-)
Jajka wbijamy do miski , i robimy panierkę jak na schabowe ( tłumaczyć nie trzeba ;-)) , potem na patelnie, by się zarumieniły,
Na drugim palniku gotujemy naturalny ryż na Al dente(wł. na ząb; także synonim słowa niedogotowany ) .
Wszystko wykładamy na talerz , dodajemy surówkę- dziś użyjemy buraczki z cebulką :
Buraki gotujemy w skórce z cukrem oraz mała łyżeczką octu, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy, trzemy na tarce, cebulkę kroimy w drobną kostkę – wszystkie składniki mieszkamy i doprawiamy do smaku .
Przypominamy, że Wy też możecie publikować u nas swoje przepisy- wystarczy zagadać do nas na fan-page :-) Smacznego!
Źródło:http://cozjesc.blogspot.com/2012/11/kotlety-sojowe-ala-schabowe.html