Wykonanie
Kotlety
sojowe al'a
schabowe12:39 Jedz Taniej 1 Comments
Cześć! Od rana- mimo zamuły na zajęciach- spotykają nas całkiem dobre informacje. Do kadry redakcyjnej naszego bloga dołączył bowiem Mariusz- absolwent technikum gastronomicznego, pasjonujący się fotografią (część jego osiągnięć znajdziecie pod tym adresem cook.
flog.pl).Tyle tytułem wstępu, czas na blogerski debiut i propozycję jego posiłku :-)==========================================================================Dziś zaprezentuję wam przepis na coś, co wiele osób uznaje za niejadalne, a więc kotlety
sojowe al'a
schabowy.Na początek odpowiem na jedno zasadnicze pytanie- dlaczego warto jeść takie kolety?1) Niska cena2) Właściwości zdrowotne3) Przyzwoity smakZiarno soi to bogactwo
białka, które jest niezbędnym budulcem ludzkiego organizmu – według badań, kotlety
sojowe a’la
schabowe z błonnikiem zawierają 49,65 g
białka w 100 g produktu. Produkty
sojowe (zarówno kotlety, pasztety,
napoje sojowe jaki i
sery tofu) nie zawierają cholesterolu. Co więcej –
białko sojowe pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Producent również zapewnia, że jego wyroby wytwarzane są wyłącznie z soi niemodyfikowanej genetycznie.Potrzebujemy:ProduktCena/ilość1 . 75 zł/100 gram
Bułka tarta0 . 18 gr / 50 gram
Kostka rosołowa0 . 20 gr / 1 sztuka ( można kupić w CF na wagę)
Buraki0 . 85 gr / 4 sztuki
PrzyprawyZwykle mamy w domu
Ryż naturalny0 . 50 gr / 1 woreczek
Cebulka0 . 20 gr / 1 sztuki
Jajo0 . 35 gr /1 sztukaKoszt łączny: ok. 4złPrzygotowanie:Na początek przygotować kotlety wg przepisu na opakowaniu , zwykle
kostka rosołowa +10 minut gotowanie (fot.1)Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy – w tym czasie szykujemy
bułkę tartą(fot. 2)
jajka (fot.3)Polecam do
bułki tartej dodać
otręby – zdrowsze ;-)
Jajka wbijamy do miski , i robimy panierkę jak na
schabowe ( tłumaczyć nie trzeba ;-)) ,
potem na patelnie, by się zarumieniły,Na drugim palniku gotujemy naturalny
ryż na Al dente(wł. na ząb; także synonim słowa niedogotowany ) .Wszystko wykładamy na talerz , dodajemy surówkę- dziś użyjemy
buraczki z
cebulką :
Buraki gotujemy w skórce z
cukrem oraz mała łyżeczką
octu, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy, trzemy na tarce,
cebulkę kroimy w drobną kostkę – wszystkie składniki mieszkamy i doprawiamy do smaku .
Przypominamy, że Wy też możecie publikować u nas swoje przepisy- wystarczy zagadać do nas na fan-
page :-) Smacznego!