ßßß Cookit - przepis na Chłodnik buraczany

Chłodnik buraczany

nazwa

Wykonanie

W końcu doczekałam się młodych czerwonych buraków z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce''
Składniki:
1 litr kefiru lub zsiadłego mleka
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek młodych buraków
po 1 jajku na talerz lub szynka
koperek
sól
cukier
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie:
Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję do miękkości.
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach.
Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw.
Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały kefir, doprawiam solą, cukrem i sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego koperku po wierzchu.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2013/07/chodnik.html