Wykonanie
W końcu doczekałam się
młodych czerwonych
buraków z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast
szynki dodałam połówki
jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce''
Składniki:1 litr
kefiru lub
zsiadłego mleka1 pęczek
rzodkiewek1 pęczek
młodych burakówpo 1
jajku na talerz lub
szynkakopereksólcukiersok z 1/2
cytrynyWykonanie:
Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością
wody, tak by były przykryte i gotuję do miękkości.
Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach.Ugotowane
buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki
rzodkiewki i posiekany
koperek. Jeżeli użyjecie
szynki to należy pokroić ją w kostkę i dodać do warzyw.
Kefir najpierw mocno schładzam, połową zalewam przygotowane warzywa i miksuję za pomocą blendera na krem. Dolewam pozostały
kefir, doprawiam
solą,
cukrem i
sokiem z cytryny. Nalewam w talerze i posypuje odrobiną siekanego
koperku po wierzchu.
SMACZNEGO!