Wykonanie
Aby wydobyć smak
sera najlepiej połączyć go z odpowiednim
winem. Nie każde
wino idzie w parze z dowolnym
serem. Jakie
wino podać do
sera Cheddar, a jakie do
sera Brie? Ja Podpowiadam jak łączyć
wina z
serami, aby kolacja się udała.
Feta : idealnym towarzyszem będzie lekkie,
młode wino o
owocowym bukiecie - powiedzmy Beaujolais. Pamiętajcie tylko, że nie chodzi o mazisty
ser fetopodobny, który można dostać w Polsce, a o prawdziwą
fetę grecką.
Cheddar : dojrzałe odmiany tego
sera świetnie smakują z
winami szczepów Shiraz albo australijskimi kupażami Shiraz i Cabernet.
Brie : ten najsłynniejszy
ser francuski łączymy z dobrym francuskim
winem. Idealnym towarzyszem będzie Vouvray, Pinot Blanc oraz
szampan.
Camembert : podobnie jak poprzednik, lubi
wina białe, takie jak Chenin Blanc lub Cabernet Blanc.Gouda : mocny smak tego
sera można podkreślić kieliszkiem Cabernet Sauvignon lub Zinfandela.Gruyere :
szwajcarski ser o
orzechowym, pikantnym posmaku dobrze skomponuje się z Pinot Grigio i Cinsault (francuskim z regionu Languedoc-Roussillon albo algierskim lub marokańskim).
Parmezan : przeważnie używamy go do posypywania spaghetti, ale dobry, dojrzały
parmezan świetnie smakuje na desce
serów w parze z
winami szczepów Cabernet Sauvignon i Pinot
Noir.Ementaler : podajemy go z
owocami (
gruszki,
jabłka) i
orzechami albo
szynką (prosciutto) i
salami. W tym pierwszym przypadku dobrym towarzystwem będzie lekkie,
białe wino o
owocowym posmaku (m.in. portugalskie vinho verde), w drugim - niezbyt ciężkie,
młode wino czerwone.Podsumowanie:czerwone i
białe wino wytrwane -
sery półtwarde typu Edam, Gouda, Cantal, Reblochon lub
Cheddarwino czerwone-
sery twarde typu Emmentaler, Gruyère
wino żółte -
sery Comté
wina z Frioul -
Parmezanwina słodkie -
sery owcze (w tym
oscypek)
wina białe wytrawne -
sery koziewina czerwone -
sery BriePolecam też post o tym jak czytać etykiety win.