Wykonanie
Delikatny
biszkopt z
truskawkową pianką z
bitej śmietany i świeżymi zatopionymi w
galaretce truskawkami.
Składniki :
Biszkopt- 4
jajka,3/4 szklanki
mąki.3/4 szklanki
cukru pudru,2 łyżki
mąki ziemniaczane,lub
budyń śmietankowy,2 łyżeczki
cukru waniliowego,szczypta
soli,1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Pianka- 3/4 litra
śmietanki kremówki,2
galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach
wody,2-3 łyżki
cukru pudru,1
śnieżka.Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych
truskawek,2
galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
wody.Wykonanie.Z podanych składników upiec
biszkopt.
Biszkopt można upiec dzień wcześniej.Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej
wody, pozostawić do wystudzenia.Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania
cukier puder i
śnieżkę.Do ubitej
śmietany dodać tężejącą
galaretkę i dokładnie zmiksować.Tak powstałą piankę wyłożyć na
biszkopt. Z
biszkoptu należy ściąć wierzchniąwarstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta.Można też nasączyć lekko
biszkopt ponczem.Na wierzch ciasta układamy
truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.Jeżeli nie wiecie jak upiec
biszkopt przeczytajcie post- Tort
śmietankowy.Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.