ßßß Cookit - przepis na Truskaweczka

Truskaweczka

nazwa

Wykonanie

Delikatny biszkopt z truskawkową pianką z bitej śmietany i świeżymi zatopionymi w galaretce truskawkami.
Składniki :
Biszkopt- 4 jajka,
3/4 szklanki mąki.
3/4 szklanki cukru pudru,
2 łyżki mąki ziemniaczane,
lub budyń śmietankowy,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
szczypta soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pianka- 3/4 litra śmietanki kremówki,
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody,
2-3 łyżki cukru pudru,
1 śnieżka.
Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych truskawek,
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
wody.
Wykonanie.
Z podanych składników upiec biszkopt. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania cukier puder i śnieżkę.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
Tak powstałą piankę wyłożyć na biszkopt. Z biszkoptu należy ściąć wierzchnią
warstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta.
Można też nasączyć lekko biszkopt ponczem.
Na wierzch ciasta układamy truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.
Jeżeli nie wiecie jak upiec biszkopt przeczytajcie post- Tort śmietankowy.
Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.
Źródło:http://dag5992.blogspot.com/2013/05/truskaweczka.html