ßßß Cookit - przepis na Pierożki krucho-drożdżowe wg mamy Ani.

Pierożki krucho-drożdżowe wg mamy Ani.

nazwa

Wykonanie

Już prawie zapomniałam o tych ciasteczkach, są wyjątkowo smaczne i przypominają mi się z nimi same wyjątkowe chwile spędzone z mamą w kuchni podczas ich przygotowywania. Uwielbiam te pierożki, rozpływają się w ustach...i ich największa wada- znikają bardzo szybko.
Pierożki są kruchutkie i nie czuć n nich wcale drożdży. Jeśli zdecydujecie się na ich wykonanie, od razu zróbcie z podwójnej porcji...naprawdę warto, zapraszam :)
Składniki:
3 szklanki mąki,
250 g masła lub margaryny,
2 łyżeczki suszonych drożdży,
300 g śmietany,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
Nadzienie:
marmolada lub dżem,
Z podanych składników zagnieć ciasto krucho-drożdżowe.
Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na grubość około 4 mm, wykrawaj szklanką lub małym słoikiem kółka.
Nakładaj po łyżeczce dżemu, zlepiaj brzegi, układaj na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez około 25 minut.
Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyzakatekao12.blogspot.com/2013/10/pierozki-krucho-drozdzowe-wg-mamy-ani.html