Wykonanie
Zupa meksykańska nieco inna niż ta klasyczna, ponieważ pozbawiona
kukurydzy. W zamian wprowadziłam
groszek. Zamiana spowodowana została faktem, iż moi domownicy,
kukurydzy nie
tkną absolutnie, zresztą musiałabym się nasłuchać długich wywodów czym to można było zastąpić ową
kukurydzę. Wolałam uniknąć wybierania na bok
ziaren kukurydzy, jak to zazwyczaj ma miejsce w gyrosie kiedy ja jem ze smakiem wszystkie warstwy od a do z, a cała reszta rodziny dłubie w
sałatce odrzucając możliwie wszystką
kukurydzę.Składniki:1,5 l.
wywaru z 2
kostek rosołowych1 kg
mięsa mielonego2 puszki
czerwonej fasoli1 puszka
groszku bądź
kukurydzy2 puszki
pomidorów bez skórki (ja użyłam własnych ze słoika)2
papryki jedna czerwona jedna żółta (użyłam
papryki konserwowej w miodzie)3 ząbki
czosnku3
cebuleprzecier pomidorowy do smaku
oliwasólprzyprawa meksykańskaSposób:
Mięso przysmażamy na patelni z
czosnkiem i pokrojoną w kostkę
cebulą, doprawiając
solą. W garnku przygotowujemy
wywar z
kostek rosołowych, do
wywaru wkładamy przysmażone
mięso z
cebulą i
czosnkiem, wlewamy zawartość puszek (
fasole oraz
groszek dałam wraz z zalewami),
paprykę kroimy w kosteczkę dorzucamy do
wywaru, dodajemy
przecier pomidorowy, przyprawiamy.