Wykonanie
Rurki z
mięsem dość często goszczą na moim
stole. Dzieci je bardzo lubią, my także :)
Makaron pasuje na obiad, jak i kolację. Smacznego!
SKŁADNIKI1 op.
makaronu cannelloni Lubelli700 g
mięsa mielonego łopatki lub
szynki3
cebule3 ząbki
czosnku2 puszki
pomidorówmały
koncentrat pomidorowy (4-6 łyżeczek)300-400 g
sera żółtego1
jajkooreganobazyliasól,
pieprz,
cukier,
papryka słodka i ostraJAK TO ZROBIĆ
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę, połowę tego szklimy na
oliwie. Dodajemy
pomidory z puszki i gotujemy ok. 20 minut. Doprawiamy
oregano,
bazylią,
cukrem,
solą,
pieprzem do smaku. Dodajemy mały
koncentrat pomidorowy (ok. 4-6 łyżeczek) gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Sos nie może być za gęsty wg uznania dodajemy
wodę. Na koniec już po ściągnięciu z ognia dodajemy
paprykę słodką i ostrą.W drugim garnku szklimy pozostałą
cebulę i
czosnek, dodajemy
mięso mielone i smażymy ok. 10 minut. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Po ostudzeniu dodajemy surowe
jajko i połowę startego
żółtego sera.Farszem napełniamy rurki. Układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym
masłem i zalewamy
sosem pomidorowym. Rurki nie powinny być zbyt ciasno ułożone w formie, ponieważ podczas zapiekania rosną i
potem ciężko je wyciągnąć.
Sos pomidorowy powinien zalać dokładnie cały
makaron, bo wtedy jest gwarancja, że rurki będą miękkie.Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut (bez przykrycia). Po tym czasie posypujemy drugą połową
żółtego sera i pieczemy przez kolejne 15 minut.