Wykonanie
Kto powiedział, że fast food musi być niezdrowy? Ogólnie, jest ostatnio trend na zdrowe hamburgery, więc w ślad za tym, stwierdziłam, że zrobię domowego hot-doga. Niby nic odkrywczego, ale wszystkim smakowało. Składników tez jakichś specjalnie ekstrawaganckich nie wybrałam, bo rodzice niekoniecznie by w nich posmakowali, więc standardowo -
parówka, surówka,
ketchup.Wiem, że to do kulinarnych wyżyn nie należy, ale myślę, że to fajny pomysł na obiad (szybki) albo kolację.Składniki:-
bułki, w miarę możliwości, podłużne (ile kto zje),-
parówki,-
ketchup,-
musztarda,- pół
kapusty (albo jedna mała, dowolny rodzaj, chociaż w
sumie modra tak średnio ;) ),-
papryka,- 2
marchewki,-
natka pietruszki,- mała
cebula,- 2 łyżki
majonezu,- plasterek
cytryny,-
sól,
pieprz.
Kapustę kroimy dość cienko,
cebula drobno,
papryka w kostkę.
Marchewkę ścieramy na tarce,
natkę kroimy. Wszystko doprawiamy
solą i
pieprzem, wyciskamy
sok z cytryny. Mieszamy, dodajemy
majonez i mieszamy ponownie.
Bułki przekrawamy wzdłuż i podpiekamy w piekarniku (ja podpiekałam przez około 10 minut w temp. 200 stopni, funkcja termoobieg), a
parówki gotujemy.Teraz to już zależy od Was, ale u mnie - najpierw
musztarda z
ketchupem (mam taki sos, mieszanka jednego i drugiego),
potem parówka,
ketchup, surówka.