ßßß Cookit - przepis na Pizza wiejska

Pizza wiejska

nazwa

Wykonanie

Prezydentowa wróciła z urlopu i wróciło wspólne gotowanie :). Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał ser i podjadał kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.
35o g mąki pszennej + do podsypywania
5-6 łyżek ciepłego mleka
10 g drożdży
szczypta cukru
200 ml wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności mąki)
2 łyżki oliwy z oliwek
płaska łyżeczka soli
Cytuję za Prezydentową : Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy trochę mąki, żeby uzyskać rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.
Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.
Na wierzchu znalazły się:
biały sos czosnkowy (4 łyżki gęstej śmietany, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku)
lekko podsmażone pieczarki żeby nie puszczały wody
czerwona cebula w półkrążkach
grillowana cukinia
pokrojony w plastry malinowy pomidor
kilka plasterków boczku
kawałek kiełbasy pokrojony w ukośne plasterki
tarta mozzarella
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na środkowym poziomie ok. 15 minut.
A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.
Źródło:http://mamabartka.blogspot.com/2011/09/pizza-po-wiejsku.html