Wykonanie
Prezydentowa wróciła z urlopu i wróciło wspólne gotowanie :). Tym razem pizza wiejska. Mamy z Michałem swój ulubiony przepis na ciasto na pizzę, ale co nam szkodzi wypróbować inny. Michał zagniatał ciasto, Bartek ścierał
ser i podjadał
kiełbaskę a ja wybrałam co na niej ma się znaleźć i wszystko poukładałam :) rodzinna pizza.35o g
mąki pszennej + do podsypywania5-6 łyżek ciepłego
mleka10 g
drożdżyszczypta
cukru200 ml
wody (dolewamy stopniowo, ilość zależy od wilgotności
mąki)2 łyżki
oliwy z oliwekpłaska łyżeczka
soliCytuję za Prezydentową :
Drożdże rozrabiamy z ciepłym
mlekiem i
cukrem, dodajemy trochę
mąki, żeby uzyskać rozczyn o gęstości kwaśnej
śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Wyrośnięty rozczyn mieszamy z resztą składników, pamiętając o stopniowym dolewaniu
wody. Wyrabiamy dokładnie, żeby ciasto było gładkie i bez grudek, aż przestanie przywierać do rąk i ścianek miski. Powinno być plastyczne, miękkie i elastyczne.Rozciągamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania na kolejne pół godzinki.
Na wierzchu znalazły się:
biały sos czosnkowy (4 łyżki gęstej
śmietany, 2 łyżki
majonezu, 2 ząbki
czosnku)lekko podsmażone
pieczarki żeby nie puszczały
wodyczerwona cebula w półkrążkachgrillowana
cukiniapokrojony w plastry malinowy
pomidorkilka plasterków
boczkukawałek
kiełbasy pokrojony w ukośne plasterki
tarta mozzarellaPiekłam w piekarniku nagrzanym do 190°C na środkowym poziomie ok. 15 minut.A kto jeszcze robił z nami pizzę, dowiecie się na blogu Prezydentowej.