Wykonanie

Dziś proponuję
dorsza zapiekanego z
wędliną - oczywiście można użyć bardziej wykwintnej od
mortadeli, ale akurat mi smakuje przyrządzony w takiej formie, co również sprzyja, że danie jest tańsze, a jednocześnie smaczne.Potrzebujesz:2
filety z dorszakilkanaście plastrów
mortadeli - można użyć innej
wędliny np.
boczku wędzonegokilka
pomidorków koktajlowych
przyprawy:
kminek,
tymianek lub
sól i
pieprzodrobina
oliwy z oliwek lub
oleju
Filety opłucz, osusz, oprósz
kminkiem, opcjonalnie odrobiną
soli i
pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry
mortadeli i posypujemy je świeżym lub suszonym
tymiankiem. Następnie na nie kładziemy
filety rybne, które następnie przykrywamy kolejnymi plastrami
wędliny. Skrapiamy delikatnie
oliwą z oliwek lub
olejem. Pieczemy 20 minut w 160st.W trakcie zapiekania dodajemy
pomidorki koktajlowe. Proponuję podawać z upieczonymi
ziemniakami - pokrojonymi w ćwiartki. Czas pieczenia
ziemniaków jest dłuższy, ok. 50minut, a więc lepiej rozpocząć przyrządzanie dania od nich. Jako dodatek proponuję
sałatę z
pomidorami lub
ogórkami.