ßßß Cookit - przepis na Dorsz zapiekany z mortadelą i pomidorkami koktajlowymi

Dorsz zapiekany z mortadelą i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję dorsza zapiekanego z wędliną - oczywiście można użyć bardziej wykwintnej od mortadeli, ale akurat mi smakuje przyrządzony w takiej formie, co również sprzyja, że danie jest tańsze, a jednocześnie smaczne.
Potrzebujesz:
2 filety z dorsza
kilkanaście plastrów mortadeli - można użyć innej wędliny np. boczku wędzonego
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: kminek, tymianek lub sól i pieprz
odrobina oliwy z oliwek lub oleju
Filety opłucz, osusz, oprósz kminkiem, opcjonalnie odrobiną soli i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mortadeli i posypujemy je świeżym lub suszonym tymiankiem. Następnie na nie kładziemy filety rybne, które następnie przykrywamy kolejnymi plastrami wędliny. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy 20 minut w 160st.
W trakcie zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe. Proponuję podawać z upieczonymi ziemniakami - pokrojonymi w ćwiartki. Czas pieczenia ziemniaków jest dłuższy, ok. 50minut, a więc lepiej rozpocząć przyrządzanie dania od nich. Jako dodatek proponuję sałatę z pomidorami lub ogórkami.
Źródło:http://aniolek27.blogspot.com/2013/04/dorsz-zapiekany-z-mortadela-i.html