Wykonanie
Obiad dziś u nas bardzo prosty:
Młoda kapustka :) ja jako Matka karmicielka go zjeść nie
mogę, ale inni domownicy się zajadają. Bo jak tu nie lubić
młodej kapusty z dodatkiem
boczku i
kabanosów w dodatku przyrządzonej według przepisu mamy
Halinki. Ja muszę się obejść smakiem, choć przychodzi to z trudem, kiedy ten piękny zapach rozchodzi się po całym domu.Składniki:główka
młodej kapusty2
cebulekilka
kabanosów4 plastry
boczku2
pomidory0,5 litra
bulionu z kurczaka1łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukrupieprz i
majeranek do smaku1 łyżka
oleju rzepakowego lub
masła1 łyżka
mąkiświeży
koperekPrzygotowanie:
Kapustę dzielimy na 4 części a nastepnie kroimy w paski.Pokrojoną
kapustę przekładamy na durszlak i dokładnie myjemy pod bieżącą
wodą.Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy zimną
wodą. Zagotowujemy pod przykryciem. Gdy
kapusta się zagutuje odlewamy pierwszą
wodę korzystając z durszlaka. Następnie ponownie przekładamy ją do garnka i zalewamy
wodą, dodajemy 1 płaską łyżeczkę
soli, 1 płaską łyżeczkę
cukru, pół litra
bulionu z kurczaka i gotujemy. W tym czasie kroimy
cebulkę,
boczek i
kabanosy a nastepnie dusimy wszystko na
oleju i gotowe przekładamy do
kapusty. Następnie parzymy dwa
pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do
kapusty.Na sam koniec, gdy
kapusta jest już miękka, robimy zasmażkę z
oliwy lub
masła i 1 płaskiej łyżki
mąki. Na koniec gotowania dodajemy do
kapustki pieprz i
majeranek. Możemy też wsypać świeży
koperek tak przygotwana
kapustka na pewno będzie wam smakować :)Smacznego :)