Wykonanie
Lubicie szparagi? Ja uwielbiam i każdego roku wyczekuję, aż pojawią się w sklepie czy na ryneczku. To warzywo wszechstronne - wspaniale smakuje w zupach, z
makaronam,
solo (z parowaru po prostu uwielbiam) czy z sosami takimi jak holenderski czy bernaise. Moja wersja jest z zaskakujacym sosem z tahiny.

Do przygotowania potrzebujemy:- pęczek
szparagów- 1 łyżeczkę tahin y- 1 łyżkę
jogurtu (u mnie
sojowy)- 2 zabki
czosnku-
sok z cytryny- garść czarnego prażonego
sezamuSzparagom odrywamy końcówki i gotujemy (
zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos - mieszamy tahinę,
jogurt, przecisnięty przez praskę
czosnek i
sok z cytryny.Ugotowane, gorące
szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym
sezamem. Zjadamy gorące dodatkowo możecie zanurzać
szparagi w sosie.
