Wykonanie
Sezon
truskawkowy nabrał tempa. Na
przetwory do słoików
truskawki tak średnio się nadają, dlatego skupiam się częściej nad bezpośrednim ich spożyciem. Dzisiaj łatwa propozycja na pulchny sernik, który może byc wyższy, jesli zwiększycie składniki, ale wtedy trzeba pamiętać, by 10-15 minut dłużej piec ciasto.


Składniki na formę około 25 cm x 36 cm0,5 lub 0,7 kg gotowego mielonego
twarogu (lub zmiksować twaróg+0,5 szklanki
mleka) lub podobna ilość
serka homogenizowanegoświeże
truskawki lub inne
owoce na czasie5 jaj3/4 szklanki drobnego
cukru lub pudru zmielonego w młynku do
kawy250-300 g
herbatników2
galaretki truskawkowe0,8 litra goracej
wody lub słabo osłodzonego kompotu3-4 łyżki
oleju2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanejaromat np:
cukier waniliowyszczypta
soliPrzygotowaniePrzepis na filmie LINKGotowy
ser niesłodzony jest dość rzadki w porównaniu do
sera na wagę, do którego po zmiksowaniu blenderem warto dodac około pół szklanki
mleka lub chudej
śmietany, żeby sernik był bardziej pulchny.Formę wykładam
herbatnikami.
Herbatniki smaruję ponczem
cytrynowym (łyżka
soku z cytryny, ciut
cukru i 1/4 szklanki chłodnej przegotowanej
wody)Do ubitej piany z
białek ze szczyptą
soli, dodaję łyżkę
cukru. Chwilę miksuję, zeby ją utrwalic, by nie podpływała
wodą. W osobnej misie miksuję
żółtka z pozostałym
cukrem (około minuty) aż masa zwiększy objętość i zjaśnieje. Dodaję
cukier waniliowy,
mąkę przesianą przez sito i chwilę miksuję całość do połączenia. Na koniec dodaję
olej i znowu krótko miksuję. Ostrożnie i krótko łącze masę
serową z ubitą pianą. Wylewam na
herbatniki. Wyrównuję i wstawiam na około 35 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 stopni C, funkcja grzałka góra-dół. Kiedy sernik stygnie mieszam
galaretki co jakiś czas do całkowitego rozpuszczenia w 0,8 litra gorącego kompotu lub
wody. Wykładam wybrane kawałki
truskawek na zimny sernik (jesli
trusawki są niesłodkie posypuję je wcześniej niewielką ilością
cukru, żeby nie były zbyt kwaśne w słodkiej
galaretce). Formę z
ciastem, na tym etapie, warto wstawić do lodówki na około 30 minut a
potem pokryć
owoce gęstniejącą
galaretką i ponownie włożyć sernik do lodówki. Bardzo polecam!Życzę udanych wypiekówPozdrawiam Weronika