ßßß Cookit - przepis na Aloo paratha - placki z ziemniakami

Aloo paratha - placki z ziemniakami

Wykonanie

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Składniki:
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki oleju
3 ugotowane ziemniaki (średnie)
woda
średniej wielkości cebulka
1 łyżka zgniecionego imbiru
1-2 green chilli
1/2 łyżeczki red chilli
1/2 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Z mąki pszennej wyrabiamy miękkie ciasto jak na roti (do mąki dodajemy szczyptę soli, odpowiednią ilość wody, 1/2 łyżeczki oleju). Ciasto nie powinno być zbyt suche.
Tłuczeny ziemniaki, dodajemy do nich posiekaną cebulkę, zielone chilli, imbir, pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy!
Następnie masę ziemniakową łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem.
Formujemy śreniej wielkości placki i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Można również zawinąć placki w folię aluminiową i upiec w piekarniku.
Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować placki stopionym masłem.
Aloo paratha sewujemy z naturalnym jogurtem.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2011/04/aloo-paratha-placki-z-ziemniakami.html