Czas przygotowania: ok. 30 min.Składniki:1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki oleju3 ugotowane ziemniaki (średnie)wodaśredniej wielkości cebulka1 łyżka zgniecionego imbiru1-2 green chilli1/2 łyżeczki red chilli1/2 łyżeczki garam masala1/2 łyżeczki soli1 łyżka masłaPrzygotowanie:Z mąki pszennej wyrabiamy miękkie ciasto jak na roti (do mąki dodajemy szczyptę soli, odpowiednią ilość wody, 1/2 łyżeczki oleju). Ciasto nie powinno być zbyt suche.Tłuczeny ziemniaki, dodajemy do nich posiekaną cebulkę, zielone chilli, imbir, pozostałe przyprawy. Dokładnie mieszamy!Następnie masę ziemniakową łączymy z przygotowanym wcześniej ciastem.Formujemy śreniej wielkości placki i smażymy na niewielkiej ilości oleju.Można również zawinąć placki w folię aluminiową i upiec w piekarniku.Po wyciągnięciu z piekarnika posmarować placki stopionym masłem.Aloo paratha sewujemy z naturalnym jogurtem.