Wykonanie

Ten obiad smakował nam bardzo. Kopytka o smaku
curry są wybitne,mięciutkie ,lekko pikantne i żółciutkie. W duecie z gulaszem i sosikiem o wyczuwalnej nucie
wina smakują wybornie. Śmiem twierdzić,że taki zestaw doskonale sprawdzi się na proszonym obiedzie lub uroczystej kolacji. Kluski zrobiłam wedle swojej receptury, a i gulasz to mój przepis. Uważam,że gotowanie sprawia o tyle większą przyjemność o ile nie trzymamy się sztywno przepisu, a zaczynamy eksperymentować z nowymi
smakamiKOPYTKA
ziemniaki ilość potrzebna dla 3 osób ( u mnie kilogram )
mąka pszennamąka ziemniaczanaprzyprawa curryZiemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
przyprawy curry - 1 łyżka . Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy za pomocą praski lub po prostu mielimy. Masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. 1\4 masy wyjmujemy i odkładamy,a pustą ćwiartkę wypełniamy
mąką pszenną ze sporą garścią
mąki ziemniaczanej. Dosypujemy łyżeczkę
curry ,dorzucamy odłożoną część i zagniatamy szybko ciasto. W międzyczasie gotujemy w sporym garnku
wodę do ugotowania klusek,którą solimy dopiero gdy zawrze. Z masy toczymy wałeczki i tniemy ukośne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą
wodę i gotujemy aż wypłyną. OdcedzamyGULASZ80 dag ładnej
wieprzowinyduża
marchew2
cebule4 ząbki
czosnkułyżka
koncentratu pomidorowegołyżka ostrej
musztardyszklanka czerwonego
wytrawnego wina2 szklanki
bulionu warzywnego2 łyżki
mąkisól,
pieprzszczypta
ziół prowansalskich1\2 pęczka posiekanej
natki pietruszkioliwa do smażenia
Cebule i
marchew kroimy w drobną kostkę.
Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy
olej wrzucamy
marchew z
cebulą ,gdy się zeszklą dodajemy
czosnek .
Mięso pokrojone w spore kawałki obtaczamy w
mące i dorzucamy do warzyw. Smażymy tak długo aż wyraźnie zbrązowieje. Dopiero teraz solimy i
pieprzymy. Podlewamy
winem i zagotowujemy mieszając i jednocześnie odrywając cały smak z dna rondla,dodajemy
bulion i gotujemy do miękkości
mięsa. Doprawiamy
ziołami,koncentratem i
musztardą.Ponownie zagotowujemy. Wsypujemy
natkę.MOJE RADY
ziemniaki solimy dopiero gdy
woda w nich się zagotujepamiętajcie,że
curry jest bardzo zdecydowane w smaku więc z tą
solą ostrożnieprzygotowanie kopytek przypomina produkcję klusek ślaskich lecz tu przewagę ma
mąka pszennadodatek
mąki ziemniaczanej sprawia, że kluseczki się nie rozpadnąkopytka nie powinny leżeć, trzeba je natychmiast ugotowaćnadmiar klusek można zamrozić lecz najpierw polecam zaparzyć je we wrzątku,ostudzić i zamrozić na tacy,dopiero wtedy przekładać do woreczków jak widzicie nie dodaję
jajka do klusek,uważam je za zbędnedo gulaszu polecam
wina z południowej afryki są obłędnie dobre kulinarniepamiętajcie,że
wina do gotowania też nie mogą być zbyt tanie, to ma być
wino nie kwachkto nie lubi
wina może dodać sam
bulionzamiast
natki może być również
kolendra w moim przepisie użyłam
musztardy sarepskiej