ßßß Cookit - przepis na Kopytka o smaku curry z ,,winnym,, gulaszem

Kopytka o smaku curry z ,,winnym,, gulaszem

nazwa

Wykonanie

Ten obiad smakował nam bardzo. Kopytka o smaku curry są wybitne,mięciutkie ,lekko pikantne i żółciutkie. W duecie z gulaszem i sosikiem o wyczuwalnej nucie wina smakują wybornie. Śmiem twierdzić,że taki zestaw doskonale sprawdzi się na proszonym obiedzie lub uroczystej kolacji. Kluski zrobiłam wedle swojej receptury, a i gulasz to mój przepis. Uważam,że gotowanie sprawia o tyle większą przyjemność o ile nie trzymamy się sztywno przepisu, a zaczynamy eksperymentować z nowymi smakami
KOPYTKA
ziemniaki ilość potrzebna dla 3 osób ( u mnie kilogram )
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
przyprawa curry
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy curry - 1 łyżka . Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy za pomocą praski lub po prostu mielimy. Masę przekładamy do miski i dzielimy na cztery części. 1\4 masy wyjmujemy i odkładamy,a pustą ćwiartkę wypełniamy mąką pszenną ze sporą garścią mąki ziemniaczanej. Dosypujemy łyżeczkę curry ,dorzucamy odłożoną część i zagniatamy szybko ciasto. W międzyczasie gotujemy w sporym garnku wodę do ugotowania klusek,którą solimy dopiero gdy zawrze. Z masy toczymy wałeczki i tniemy ukośne kluseczki. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy aż wypłyną. Odcedzamy
GULASZ
80 dag ładnej wieprzowiny
duża marchew
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka ostrej musztardy
szklanka czerwonego wytrawnego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki mąki
sól, pieprz
szczypta ziół prowansalskich
1\2 pęczka posiekanej natki pietruszki
oliwa do smażenia
Cebule i marchew kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej wrzucamy marchew z cebulą ,gdy się zeszklą dodajemy czosnek . Mięso pokrojone w spore kawałki obtaczamy w mące i dorzucamy do warzyw. Smażymy tak długo aż wyraźnie zbrązowieje. Dopiero teraz solimy i pieprzymy. Podlewamy winem i zagotowujemy mieszając i jednocześnie odrywając cały smak z dna rondla,dodajemy bulion i gotujemy do miękkości mięsa. Doprawiamy ziołami,koncentratem i musztardą.Ponownie zagotowujemy. Wsypujemy natkę.
MOJE RADY
ziemniaki solimy dopiero gdy woda w nich się zagotuje
pamiętajcie,że curry jest bardzo zdecydowane w smaku więc z tą solą ostrożnie
przygotowanie kopytek przypomina produkcję klusek ślaskich lecz tu przewagę ma mąka pszenna
dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że kluseczki się nie rozpadną
kopytka nie powinny leżeć, trzeba je natychmiast ugotować
nadmiar klusek można zamrozić lecz najpierw polecam zaparzyć je we wrzątku,ostudzić i zamrozić na tacy,dopiero wtedy przekładać do woreczków jak widzicie nie dodaję jajka do klusek,uważam je za zbędne
do gulaszu polecam wina z południowej afryki są obłędnie dobre kulinarnie
pamiętajcie,że wina do gotowania też nie mogą być zbyt tanie, to ma być wino nie kwach
kto nie lubi wina może dodać sam bulion
zamiast natki może być również kolendra w moim przepisie użyłam musztardy sarepskiej
Źródło:http://beska72.blogspot.com/2015/08/kopytka-o-smaku-curry-z-winnym-gulaszem.html