Wykonanie
Na pierwszy rzut oka wygląda jak placek
drożdżowy, ale jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza w wykonaniu. Kolejną zaletą jest kruszonka, którą uwielbiam.

Składniki ciasto:- 3 szklanki
mąki pszennej,- szklanka
cukru,- 5 jaj,- kostka
masła + odrobina do wysmarowania blachy,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 1,5 szklanki mieszanki
owoców: czerwonych
porzeczek,
malin,
jeżyn,- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa
łopatka, średniej wielkości tortownica.Składniki - kruszonka:- 2 szklanki
cukru,- 2 szklanki
mąki krupczatki,- 100 g dobrze schłodzonego
masła,-miska, nóż.Wykonanie:1. Oddzielam
żółtka od
białek. W jednej misce ubijam
białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam
żółtka i
cukier, które ucieram na gładką masę.2. Do utartych
żółtek dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia i
białkową pianę. Całość dokładnie miksuję.3.
Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.4. Ciasto za pomocą
łopatki przelewam do wysmarowanej tortownicy, a następnie na powierzchni układam warstwę
owoców.5. Zabieram się do przygotowania kruszonki.
Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam
mąkę, posiekane
masło i
cukier, a następnie lekko zagniatam.7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C.