ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki

Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki

nazwa

Wykonanie

Sous-vide czy gotowanie w niskiej i stałej temperaturze robi się coraz bardziej powszechne, nie tylko w restauracjach ale także w domowych kuchniach. Dzięki takiemu przyrządzaniu potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych i naturalnego smaku.
W moim menu piersi kaczki często goszczą na stole ale pierwszy raz w takim wydaniu.
Urozmaicone są puree z batata i niezwykłym sosem, który nadaje potrawie idealny smak.
Składniki:
- batat
- 2 figi
- 2 szalotki
- szklanka czerwonego półwytrawnego wina
- 3 łyżki kremu cassis
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
- gałązka świeżego rozmarynu
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy pieprzem, świeżą gałązką rozmarynu i wkładamy do woreczka foliowego. Gotujemy przez 25 minut w temperaturze 60 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Skórę kaczki lekko nacinamy w kratkę.
Pierś z kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu i pieczemy do momentu aż będzie zarumieniona po czym przekładamy na około 2 minuty na druga stronę. Przekładamy na ręcznik papierowy celem ocieknięcia z tłuszczu a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy masło, mleko, gałkę muszkatołową oraz sól i miksujemy na gładki krem.
Figi kroimy na 4 ćwiartki i obsmażamy na maśle.
Szalotki kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy oliwę po czym wrzucamy szalotki i smażymy przez około dwie minuty. Następnie wlewamy wino, krem cassis i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko. Ponownie stawiamy na ogniu i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2015/07/piers-z-kaczki-sous-vide-puree-z-batata.html