Wykonanie
Sous-vide czy gotowanie w niskiej i stałej temperaturze robi się coraz bardziej powszechne, nie tylko w restauracjach ale także w domowych kuchniach. Dzięki takiemu przyrządzaniu potrawy nie
tracą swoich właściwości odżywczych i naturalnego smaku.W moim menu piersi
kaczki często goszczą na
stole ale pierwszy raz w takim wydaniu.Urozmaicone są puree z
batata i niezwykłym sosem, który nadaje potrawie idealny smak.Składniki:-
batat- 2
figi- 2
szalotki- szklanka czerwonego
półwytrawnego wina- 3 łyżki kremu cassis- 2 łyżki
masła- 4 łyżki
mleka- gałązka świeżego
rozmarynu- łyżka
oliwy z oliwek- szczypta
gałki muszkatołowej-
pieprz-
sólPrzygotowanie:Pierś z
kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy
pieprzem, świeżą gałązką
rozmarynu i wkładamy do woreczka foliowego. Gotujemy przez 25 minut w temperaturze 60 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i układamy na papierowym ręczniku. Skórę
kaczki lekko nacinamy w kratkę.Pierś z
kaczki układamy na zimnej patelni skórą do dołu i pieczemy do momentu aż będzie zarumieniona po czym przekładamy na około 2 minuty na druga stronę. Przekładamy na ręcznik papierowy celem ocieknięcia z tłuszczu a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Ugotowane przekładamy do blendera, dodajemy
masło,
mleko,
gałkę muszkatołową oraz
sól i miksujemy na gładki krem.
Figi kroimy na 4 ćwiartki i obsmażamy na
maśle.
Szalotki kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy
oliwę po czym wrzucamy
szalotki i smażymy przez około dwie minuty. Następnie wlewamy
wino, krem cassis i gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem i przelewamy przez sitko. Ponownie stawiamy na ogniu i odparowujemy do uzyskania gęstego sosu.