Wykonanie
Nie Rafaello, nie Ferrro Rocher, ale pyszne
bakaliowe trufelki . Niewielkie kulki z mnóstwem
bakalii to szybki i smaczny deser na podwieczorek. Są świetne, polecam.

Składniki:(ok. 25 sztuk)3 paczki
herbatnikówpół szklanki
cukru pudru2 łyżki
kakao1 łyżka
miodupół szklanki gęstej
śmietany2 łyżki
powideł śliwkowychpo 2 łyżki posiekanych
orzechów laskowych,
rodzynek, smażonej
skórki pomarańczowej5 dag
płatków migdałowycharomat rumowywiórki kokosoweHerbatniki ścieramy na tarce lub rozgniatamy wałkiem. Wsypujemy do miski i kolejno dodajemy:
cukier puder,
kakao, 2 łyżki
płatków migdałowych,
orzechy,
miód,
śmietanę, powidła oraz pozostałe
bakalie. Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy kilka kropli
aromatu rumowego. Formujemy kulki o średnicy 3 cm, obtaczamy w pokruszonych migdałach lub wiórkach
kokosowych i układamy na tacy.
Trufelki odstawiamy do lodówki na sześć godzin.Smacznego!


