Wykonanie
Piszę dziś do Was wraz z pomysłami obiadowymi, czyli moje posiłki, które udało mi się przygotować podczas jak na razie krótkiego pobytu w Anglii. Jeśli chodzi o koszty wyżywienia to uważam, że nie jest
drogo, a każdy produkt jakiego zapragniecie jest łatwo dostępny i nie trzeba szukać w nie wiadomo jakich sklepach. Co prawda, muszę się przyzwyczaić do tego, że teraz już operuję funtem a nie złotówką, ale myślę, że szybko do tego przywyknę. Przechodząc do obiadów… Mam dziś dla Was 4 propozycje – proste, szybkie, zdrowe, a co najważniejsze – smaczne!Jako pierwsze danie proponuję
brązowy ryż (tzn. pełnoziarnisty) podany z smażonymi warzywami, czyli
pieczarkami,
marchewką,
brokułami i
kalafiorem porządnie doprawionymi ulubioną wędzoną
papryką oraz podane z gęstym tahini .
brązowy ryż z smażonymi warzywami podany z tahinibrown rice with fried vegetables served with tahiniSkładniki:ok. 50-60g
ryżu brązowego (lub inny, dowolność) – ugotować na wodzie*
marchewkilka różyczek
brokuła i
kalafiora3-4 duże
pieczarkiprzyprawy:
pieprz, słodka wędzona
papryka, mielona
kolendra, kumin,
suszona pietruszkaolej do smażenia (tu:
sezamowy)Na początek posiekać
pieczarki i podsmażyć. Dodać pokrojoną podgotowaną pokrojoną w plastry
marchew oraz
brokuły i
kalafiora (również lekko podgotowane). Smażyć chwilę i doprawić całość. Podawać z
ryżem oraz tahini. Smacznego!*polecam od razu ugotować więcej np. szklankę suchego
ryżu i resztę zostawić na śniadanie czy też kolacje 😉Kolejne danie jest całkiem podobne. Generalnie to używam prawie zawsze te same
przyprawy, tym bardziej, że akurat tylko te mam teraz pod ręką. Jest to pełnoziarnisty
makaron z smażonymi
pieczarkami oraz marchwią i
suszonymi pomidorami (w płatkach) podany wraz z hummusem (organicznym).

pełnoziarnisty
makaron z smażonymi
pieczarkami oraz marchwią i
płatkami suszonych pomidorów podany z organicznym hummusem*whole wheat pasta with fried champignons, carrots and dried tomatoes served with organic hummus**polecam zrobić domowy 😉*homemade will be the best!Składniki:porcja
makaronu tagliatelle (ok. 70-100g)5-6
pieczarekmarchewłyżka
suszonych pomidorów w płatkach (lub kilka suszonych w całości, posiekać)
przyprawy: słodka wędzona
papryka, mielona
kolendra,
suszona pietruszka, kumin,
pieprzMakaron ugotować.
Pieczarki oraz
marchew podsmażyć na odrobinie
oleju. Doprawić i dodać
płatki pomidorowe. Ugotowany
makaron przełożyć na patelnie i wymieszać razem całość. Opcjonalnie podać z hummusem i posypać świeżą lub
suszoną pietruszką. Smacznego!Oczywiście u mnie na obiad nie może zabraknąć też pieczonych warzyw i to zdecydowanie jest mój obiadowy faworyt. Przyrządziłam je tak jak zazwyczaj to robię, więc przepisy znajdziecie już na blogu, aczkolwiek zrobiłam wyjątkowy sos, który podbił moje podniebienie od pierwszego spróbowania! Dodałam do niego sumak, zakupiony podczas cudownego weekendu w Trójmieście

pieczone warzywa z sosem z tahinibaked vegetables with tahini sauce

łyżka tahiniłyżka
soku z cytrynykilka łyżek
mleka sojowego niesłodzonego
pieprzszczypta sumakuWszystkie składniki wymieszać ze sobą na gęsty, gładki sos. Podawać z pieczonymi warzywami. Smacznego!Ostatnia propozycja to hummusowa zapiekanka z
fasolką szparagową,
marchewką oraz
cukinią . Stworzyłam ją z wielozbożowych
płatków . Wyjątkowy smak uzyskałam nie tylko za sprawą hummusu, ale też dzięki dodaniu zataru (również zakupionego podczas pobytu w Trójmieście). Zatar jest to arabska
mieszanka przypraw, która zawiera sumak,
sezam oraz suszone
zioła takie jak
tymianek,
majeranek oraz
oregano. Pochodzi z
krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Przyznam, że świetnie sprawdził się w połączeniu z hummusem, a tym bardziej w całości z warzywami, o których wspomniałam wyżej.

hummusowa wielozbożowa zapiekanka z
fasolką szparagową,
marchewką,
cukinią doprawiona zatarembaked vegetable hummus wholegrain
musli with green beans, carrots and zucchini seasoned with zatarSkładniki:5 łyżek mieszanki
płatków (wielozbożowa z mielonym
siemieniem lnianym)

spora łyżka hummususzczypta słodkiej wędzonej
paprykiok. 1/3 łyżeczki zataru
pieprzpokrojona w kostkę
marchewkagarść podgotowanej zielonej
fasolki1/2
cukiniiPłatki wymieszać z
wodą, hummusem oraz
przyprawami.Następnie dodać pokrojoną
marchew oraz
cukinię. Na koniec wmieszać podgotowaną
fasolkę. Całość przełożyć do natłuszczonego naczynia do zapiekania i piec w 180-200 stopniach Celsjusza ok. 20-30min. Smacznego!To by było na tyle, a w przyszłości na pewno pojawi się jeszcze więcej podobnych pomysłów. Łatwych w przygotowaniu i odpowiednich jak na studencką kieszeń.Teraz mykam przeglądać zdjęcia… Wasze relacje z Warszawy! Bardzo się cieszę, że ten dzień spędziliście tak cudownie. Niech ktoś mi powie, że jedzenie (i blogowanie) nie łączy ludzi to z uśmiechem vel
bananem na twarzy opowiem mu o NasMiłego tygodnia!