Wykonanie
Kolejna odsłona
schabu pieczonego w kawałkach pod pyszną warzywną pierzynką. Niejedna osoba przekonała się już, że przygotowanie tego
mięsa tak, żeby było kruche i soczyste jest dość trudnym zadaniem - ja mam na to swój sposób czyli tzw. pierzynki - podduszone różne
mieszanki warzyw, zalane mieszanką
keczupu i
majonezu albo
przecierem pomidorowym. Dzięki temu
mięso dusi się w sosie własnym z dodatkiem aromatycznego, smacznego sosiku z leżących na nim dodatków. Ten sposób jeszcze nigdy mnie zawiódł, a dodatkowo jest bardzo wygodny - wstawiamy całość do piekarnika i zapominamy o nim a pyszne
mięsko robi się samo :)

SKŁADNIKI:70-80 dag
schabu (można zastąpić
szynką lub
filetem z kurczaka albo
indyka*)ulubiona
przyprawa do
wieprzowiny (u mnie wymieszana z Marynatą Staropolską)
olej do marynaty1/2
papryki czerownej1/2
papryki żółtej1/2
papryki zielonej2
marchewki1
cebula25 dag
pieczarek3 łyżki
Keczupu Kieleckiego2 łyżki
Majonezu Kieleckiego1 łyżka
Musztardy Kieleckiej1 op.
mozzarelli (lub kawałek
sera żółtego)* w przypadku innych rodzajów
mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia1.
Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później układać w naczyniu). Obsypać ulubionymi
przyprawami i nalać tyle
oleju, żeby
przyprawy się przykleiły (ok. 3-4 łyżki). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki (u mnie na całą noc ale może być krócej).2.
Papryki pokroić w kostkę,
pieczarki w półplasterki,
cebulę w piórka a
marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę
oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku.3. Zamarynowany
schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryły dokładnie cało dno (kawałki
mięsa nie powinny leżeć jeden na drugim, lepiej je powciskać obok siebie bo przy pieczeniu i tak troszkę się skurczą). Na
mięso wyłożyć podduszone i osolone warzywa.4.
Keczup,
majonez i
musztardę wymieszać. Posmarować dokładnie wierzch warzyw.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C (góra-dół) na ok 1h 15 minut (czas pieczenia zależy od grubości
mięsa, najlepiej sprawdzać jego miękkość). Gdyby wierzch zaczął się zbytnio rumienić należy go przykryć folią aluminiową.6.
Mozzarellę pokroić w kosteczkę (lub
ser żółty zetrzeć na tartce). Gdy
mięso będzie już miękkie należy posypać nią wierzch i włożyć z powrotem do piekarnika, wyłączyć grzanie i zostawić tak na kilka minut żeby
ser się roztopił a
mięso "odpoczęło".


Inne przepisy na pyszne
mięsa pieczone w podobny sposób:
Schab po cygańsku
Schab pieczony w plastrach pod pierzynką warzywno-
serowąKarkówka pieczona w plastrach
Szynka pieczona w kawałkach z
pieczarkami i
cebulkąSzynka pieczona w kawałkach z
pieczarkami i
cebulką