Wykonanie
Niezbędne produkty:700 gr
królika500 ml
wina czerwonego wytrawnego80 ml
wermutu3
cebule4,5
grzybów suszonych100 gr
śliwek suszonych1 główka
czosnkułyżka
miodu (np. gryczanego)
PRZYPRAWY:
rozmaryn,
jałowiec,
tymianek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprzJest spora różnica w smaku pomiędzy
mięsa z królika a
wieprzowiną czy
kurczakiem.Warto raz na jakiś czas zaopatrzyć się w dobry kawałek
dziczyzny czy króliczego
mięsa i przygotować coś niecodziennego.
Królik w
winie z
suszonymi śliwkami, świeżym
rozmarynem i
czosnkiem to danie które należy przygotować nieco wcześniej.ddd
Królik wymaga namoczenia aby
mięso skruszało a marynata z
wina i
ziół powinna mu towarzyszyć przez przynajmniej noc.
Do przygotowania tego dania zaopatrzyłem się w ok 700 gr cąbra z
królika w postaci 3 cąbrów.
Wkładamy
mięso do garnka i dorzucamy
czosnek,
grzyby, gałązki
tymianku i
rozmarynu oraz łyżkę gryczanego
miodu i
jałowiec.
Czosnek kroję razem ze skórą a część dorzuciłem w całości ponieważ więcej jego aromatu przesiąka wtedy do potrawy.Całość zalewamy
winem czerwonym i
wermutem:
Zostawiamy tak przygotowane
mięso na jakieś 12 godzin w lodówce. Po kilku godzinach powinno wyglądać mniej więcej tak:
Wyjmujemy kawałki
królika i podsmażamy na patelni z jakimś tłuszczem. Ja akurat dysponowałem
smalcem z dzika, który znakomicie się przydał do obsmażania i nadał dodatkowy aromat potrawie.Na patelnię możemy dorzucić kilka ząbków obranego
czosnku i
zioła z gara.
Po przesmażeniu wrzucamy wszystko z powrotem do garnka z sosem i dodajemy
suszone śliwki,
sól i
przyprawy.Ja dodałem jeszcze zakupioną przypadkiem wędzoną
gruszkę.
Następnie przesmażamy na tej samej patelni
cebulkęCebulka również ląduje w garze
Wstawiamy gar do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika na 2 , 5-3 godziny.Niezbędne produkty:1 kg
ziemniaków1/4 kg
mąki ziemniaczanejMożemy zabrać się za przygotowanie klusek.Kluski śląskie:Do przygotowania klusek potrzebujemy jedynie przegotowane
ziemniaki i
mąkę ziemniaczaną w proporcji 1:3.
Aby uzyskać proporcję 1:3 najwygodniej rozłożyć w misce
ziemniaki tak aby wypełniały 3/4 naczynia i dosypać w wolną przestrzeń
mąkę.
Dobrze wyrabiamy ciasto aby nie było grudek.
Wałkujemy z ciasta podłużne walce o średnicy 2-3 cm i odcinamy 2-3 centymetrowe kawałki, z których formujemy kulki z dziurką.
Tak przygotowane kluski wrzucamy do wrzątku i czekamy aż wypłyną, a następnie gotujemy jeszcze około 1 minuty.Po ugotowaniu powinny wyglądać mniej więcej tak.
Po około 3h od włożenia
mięsa do piekarnika możemy je już wyjąć i wyłożyć wszystko na talerzu.
SMACZNEGO !!!